494
Ο αρχηγός του σουηδικού ΓΕΕΘΑ, Μίκαελ Μπάιντεν, μιλά στο εθνικό συνέδριο για την Κοινωνία και την Αμυνα, στο Σάλεν, τη Δευτέρα | Pontus Lundahl/TT News Agency/via REUTERS

Πανικός στη Σουηδία όταν υπουργοί και στρατηγοί προέτρεψαν τους πολίτες «να ετοιμαστούν για πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 11:53
Ο αρχηγός του σουηδικού ΓΕΕΘΑ, Μίκαελ Μπάιντεν, μιλά στο εθνικό συνέδριο για την Κοινωνία και την Αμυνα, στο Σάλεν, τη Δευτέρα
|Pontus Lundahl/TT News Agency/via REUTERS

Πανικός στη Σουηδία όταν υπουργοί και στρατηγοί προέτρεψαν τους πολίτες «να ετοιμαστούν για πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 11:53

Κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα γραμμή βοήθειας ανηλίκων στη Σουηδία, στα οποία πανικόβλητα παιδιά ρωτούσαν αν θα γίνει πόλεμος.

Τα τηλεφωνήματα έγιναν έπειτα από δηλώσεις υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες προέτρεψαν τους πολίτες να ετοιμαστούν για πόλεμο, καθώς «η κατάσταση στην οποία έχουν συνηθίσει όλη τους τη ζωή, έχει αλλάξει».

Η γραμμή επικοινωνίας ανήκει στην Bris, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών, που παρέχει υποστήριξη και συμβουλές σε νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας και σε ανήλικες εγκύους.

Η οργάνωση ανέφερε αλματώδη αύξηση στις κλήσεις, καθώς το TikTok γέμισε με βίντεο από τις δηλώσεις των αξιωματούχων που προειδοποιούσαν για πόλεμο.

Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν ο Καρλ-Οσκαρ Μπόλιν, υπουργός πολιτικής άμυνας, είπε σε εισήγησή του στο εθνικό συνέδριο για την Κοινωνία και την Αμυνα (Folk och Försvars): «Θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία», ένα έθνος που είναι παραδοσιακά ουδέτερο και η ειρήνη «μια αμετακίνητη σταθερά» εδώ και 210 χρόνια.

Αλλά, συνέχισε, πλέον ο εφησυχασμός λόγω της μέχρι τώρα ειρήνης, «έχει γίνει πιο επικίνδυνος από ό,τι ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Και πρόσθεσε: «Είστε ιδιώτης; Εχετε σκεφτεί, αν έχετε χρόνο, να ενταχθείτε σε μια εθελοντική αμυντική οργάνωση; Αν όχι, κάντε το άμεσα».

Οπως σημειώνει η Telegraph, η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, τερματίζοντας περισσότερο από δύο αιώνες ουδετερότητας και εγκαινιάζοντας μία νέα πραγματικότητα για τους Σουηδούς, που καλούνται πλέον να συνηθίσουν στην ιδέα ενός κράτους που δίνει μεγάλο βάρος στις ένοπλες δυνάμεις του.

Η σουηδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024, διπλάσιες από ό,τι το 2020.

«Θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί ότι τους ακούν και παιδιά»

Η Μάτζα Νταλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Bris, δήλωσε ότι ο Μπόλιν θα έπρεπε να είχε εξετάσει πώς θα ερμηνεύονταν οι «καλά προετοιμασμένες» δηλώσεις του από ανήλικους.

«Θα έπρεπε να είχαν δώσει πληροφορίες που προορίζονται και για παιδιά όταν έκαναν τέτοιες δηλώσεις», είπε στο BBC.

Ο υπουργός Αμυνας της Σουηδίας και οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές της χώρας, στήριξαν τις δηλώσεις του Μπόλιν, λέγοντας στους Σουηδούς ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προετοιμαστεί για πόλεμο.

Ο Παλ Γιόνσον, υπουργός Αμυνας, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο την Κυριακή ότι «μια ένοπλη επίθεση κατά της Σουηδίας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο πόλεμος μπορεί να έρθει και σε εμάς. Αυτοί οι σοβαροί καιροί απαιτούν σαφήνεια στο όραμα, ικανότητα δράσης και επιμονή για να καταλάβουμε ότι ο στόχος της Ρωσίας παραμένει η εξάλειψη της ελεύθερης Ουκρανίας και η δημιουργία μιας Ευρώπης στην οποία “το δίκιο είναι με τον ισχυρό” με κράτη-αναχώματα και σφαίρες συμφερόντων».

«Δείτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία»

Λίγο αργότερα, οι δηλώσεις του στρατηγού Μίκαελ Μπάιντεν, αρχηγού του σουηδικού ΓΕΕΘΑ, δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικές.

Ο στρατηγός προειδοποίησε τους πολίτες, μιλώντας «ζωντανά» στη σουηδική τηλεόραση, ότι «πρέπει να προετοιμαστούν ψυχολογικά».

Είπε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία και κάνετε στον εαυτό σας τις απλές ερωτήσεις: “Αν αυτό συμβεί εδώ, είμαι προετοιμασμένος; Τι πρέπει να κάνω”; Οσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκεφτεί, μελετήσει και προετοιμαστεί, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνία μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...