Τα Δυτικά ΜΜΕ, όπως οι Times του Λονδίνου, προέβαλαν την είδηση ότι το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Γέιλ εκπόνησε μελέτη για τη ρωσική οικονομία υπό το πρίσμα των κυρώσεων που επέβαλαν οι Δυτικοί εις βάρος της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων, ωστόσο η χώρα οδεύει πλέον προς την «οικονομική λήθη» γνωμάτευσαν οι Αμερικανοί.
Αν και η κυβέρνηση Πούτιν έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις ενέργειας σε διογκωμένες τιμές έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δείκτες από άλλους τομείς υποδηλώνουν ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα έχει σταματήσει, αποφάνθηκαν οι καθηγητές του Γιέιλ. Η φυγή των διεθνών επιχειρήσεων και η πτώση των εξαγωγών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς ότι η οικονομία της Ρωσίας παραμένει εύρωστη και κερδίζει «τον πόλεμο της οικονομικής φθοράς».
Οι εμπειρογνώμονες του Yale School of Management χρησιμοποίησαν δεδομένα καταναλωτών από διεθνείς εμπορικούς και ναυτιλιακούς εταίρους της Ρωσίας ώστε να μετρήσουν την οικονομική δραστηριότητα πέντε μήνες μετά την εισβολή. «Τα ευρήματα της συνολικής οικονομικής ανάλυσής μας για τη Ρωσία είναι ισχυρά και αδιαμφισβήτητα: όχι μόνο λειτούργησαν οι κυρώσεις και η επιχειρηματική υποχώρηση, αλλά έχουν ακρωτηριάσει σε βάθος τη ρωσική οικονομία και σε κάθε επίπεδο» αναφέρει η μελέτη. «Η ρωσική εγχώρια παραγωγή έχει ακινητοποιηθεί πλήρως, χωρίς την ικανότητα να αντικαταστήσει χαμένες επιχειρήσεις, χαμένες ευκαιρίες, χαμένα προϊόντα».
Η Ρωσία έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί ή λογοκρίνει την κοινοποίηση επίσημων οικονομικών στατιστικών, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών στοιχείων, εκδίδοντας μόνο ευνοϊκές, επιλεγμένες στατιστικές, έγραψαν οι Times, αλλά οι αμερικανοί πανεπιστημιακοί μελέτησαν ευρύτερα δεδομένα για να δημιουργήσουν πληρέστερη εικόνα. Διαπίστωσαν ότι το καθεστώς της Ρωσίας ως εξαγωγέα εμπορευμάτων έχει υποστεί «μη αναστρέψιμη ζημία».
Οι εισαγωγές κατέρρευσαν επίσης, με τη χώρα να αντιμετωπίζει ακραίες ελλείψεις αγαθών, ανταλλακτικών και τεχνολογίας. Ακόμη και οι κρίσιμες εισαγωγές από την Κίνα, η οποία προσέφερε πολιτική υποστήριξη στον Πούτιν, μειώθηκαν περισσότερο από το μισό. «Η εξάλειψη της εγχώριας βάσης καινοτομίας και παραγωγής της Ρωσίας οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών και τους καταναλωτές σε απόγνωση» σημείωσε η μελέτη των καθηγητών του Γέιλ.
Περίπου 1.000 εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, παίρνοντας μαζί τους επιχειρήσεις που ισοδυναμούν με το 40% του ΑΕΠ και επηρεάζοντας έως και πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο έδειξαν συρρίκνωση 4,5% στη μεταποίηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά αρκετοί κλάδοι παρουσίασαν σοβαρή ύφεση. Η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 89%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News