438
Γαλλικό σοκολατένιο αυγό με θέμα τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – σε ό,τι αφορά το κόστος του κακάου, η «κούρσα» εξουθενώνει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Πανάκριβο πλέον το κακάο, πικρίζει πολύ τα πασχαλινά αυγά

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2024, 13:46
Γαλλικό σοκολατένιο αυγό με θέμα τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – σε ό,τι αφορά το κόστος του κακάου, η «κούρσα» εξουθενώνει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Πανάκριβο πλέον το κακάο, πικρίζει πολύ τα πασχαλινά αυγά

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2024, 13:46

Ενα επίκαιρο θέμα για τη Δυτική Ευρώπη των καθολικών και των προτεσταντών, η οποία έχει Πάσχα την Κυριακή 31 Μαρτίου, έθιξε η Corriere della Sera σε εκτενές σημείωμά της, θέτοντας το ερώτημα «γιατί τα πασχαλινά αυγά κοστίζουν περισσότερο εφέτος». Απάντησε μόνη της ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή – για την ακρίβεια έγραψε ότι η ακρίβεια των σοκολατένιων αυγών είναι μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο λόγος για το κακάο, βέβαια, και για τις τιμές του στα χρηματιστήρια.

Τα κακαόδενδρα της Αφρικής είχαν προσβληθεί πέρυσι από μύκητα και εφέτος πλήττονται από έλλειψη ηλιοφάνειας εξαιτίας των νεφών σκόνης από τη Σαχάρα. «Ετσι, η παγκόσμια τιμή του κακάου αυξήθηκε απότομα. Μάλιστα, στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που αφορούν το κακάο έφτασαν σε επίπεδο-ρεκόρ, ήτοι 10.000 δολάρια ανά τόνο, ενώ είχαν αυξηθεί πάνω από 60% πέρυσι». Μα, αυτό δεν είναι πια κακάο, είναι μετάλλευμα!

Και αυτή, μάλλον, είναι η αλήθεια: «Το κακάο αυτή τη στιγμή είναι ακριβότερο από τον χαλκό, αφού η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 60% μόνο τον Μάρτιο, ενώ η ζήτηση για το προϊόν αναμένεται να αυξάνεται περισσότερο από 4% ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας» έγραψαν τα διεθνή μέσα. Ωμως πού ακριβώς κολλάει στην ιστορία η κλιματική αλλαγή;

Η Corriere έγραψε ότι υπάρχει πρόβλημα επικονίασης του κακάου, καθώς εξολοθρεύονται τα έντομα που κάνουν αυτή τη δουλειά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης και της απώλειας φυσικών βιοτόπων. Τα έντομα που είναι οι φορείς επικονίασης στο κακάο είναι οι σκνίπες, αλλά σε ορισμένες περιοχές, όπως η Γκάνα και η Ινδονησία, οι σκνίπες δεν επαρκούν, οπότε οι αγρότες καταφεύγουν στη χειρωνακτική επικονίαση, μεταφέροντας οι ίδιοι τη γύρη μεταξύ των φυτών.

Εννοείται ότι οι αγρότες που καλλιεργούν κακαόδεντρα επωφελούνται λιγότερο από τις αυξήσεις στο κόστος της σοκολάτας, ενώ οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν μεταβιβάσει το κόστος των τιμών κακάου στην κατανάλωση. Κάποιοι από τους κολοσσούς της σοκολάτας, όπως η ελβετική εταιρεία Lindt & Sprüngli, αύξησαν τα κέρδη τους, ενώ οι μικρότεροι σοκολατοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να μικρύνουν το μέγεθος των πασχαλινών αυγών τους. Οι αγρότες, πάντως, βρίσκονται στη χειρότερη θέση απ’ όλους.

Οι αφρικανοί παραγωγοί λένε τον πόνο τους, ότι τα λιπάσματα είναι πανάκριβα, ότι τα κακαόδενδρα δεν δίνουν πλέον τους αναμενόμενους καρπούς, κ.λπ., έτσι τα αφρικανικά κράτη προσανατολίζονται σε νέες μεθόδους καλλιέργειας προς μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, λόγου χάρη στη χρήση συστημάτων άρδευσης.

Η κατανάλωση δεν πρόκειται να αποφύγει τις επιβαρύνσεις. Στην Ελβετία, η οποία είναι πρώτη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας παγκοσμίως, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε ελαφρά πέρυσι, υποχωρώντας κατά 1%, δηλαδή έπεσε στα 10,9 κιλά ανά άτομο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, κατέληξε η Corriere, αλλά και μια «απτή» επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...