1429
Από την υποδοχή Παναγιωτόπουλου στο αμερικανικό Πεντάγωνο από τον αμερικανό ομόλογό του | AP Photo/Alex Brandon

Παναγιωτόπουλος σε Οστιν: Νέο ορόσημο η αγορά των F-35

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 10:08
Από την υποδοχή Παναγιωτόπουλου στο αμερικανικό Πεντάγωνο από τον αμερικανό ομόλογό του
|AP Photo/Alex Brandon

Παναγιωτόπουλος σε Οστιν: Νέο ορόσημο η αγορά των F-35

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 10:08

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, στον έλληνα ομολόγο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο, σε μία συνάντηση κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε αφενός το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και αφετέρου η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και τη συνέχιση των κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Πεντάγωνο, ο κ. Οστιν ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο «για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι στη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας», ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολοικής Ευρώπης, με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας να σημειώνει τη σημασία αμερικανικών βάσεων όπως της Σούδας και εσχάτως της  Αλεξανδρούπολης  που πλέον αποτελεί κόμβο και για τη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ  για την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ελλάδα για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων υποστήριξης στη Σούδα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της Αμυνας.

»Θα ήθελα επίσης να τονίσω την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης η οποία μάς επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Οστιν.

Αναφορά έκανε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Τζό Μπάιντεν,  όπως και στην ιστορική του ομιλία στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. «Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά και οι αρχές αυτές αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η ισχυρή και διαρκώς διευρυνόμενη μεταξύ μας σχέση. Αποτελούν επίσης τον λόγο για τον οποίο συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο ως εταίροι στον τομέα της ασφάλειας εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός για να επαναλάβει:

«Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή».

Αφού τέλος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υπέρβαση του ορίου  του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ζητεί το ΝΑΤΟ -γεγονός που όπως είπε, θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών- ο κ. Οστιν αναφέρθηκε στην   τουρκική προκλητικότητα και την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, ενημερώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ώστε Αθήνα και Αγκυρα να «διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και το ΝΑΤΟ

Απαντώντας στην προσφώνηση του αμερικανού ομολόγου του, ο υπουργός Εθνκής Αμυνας χαρακτήρισε νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35, η  οποία, όπως τόνισε, θα είναι ένα «μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Δένδιας, Χαρδαλιάς με Τσούνη στην 115 ΠΜ

Την Τρίτη ο  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΑΘήνα, Τζορτζ Τσούνη, θα βρεθού\ν στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στο πλαίσιο της ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22».

Κατά την παρουσία του στην 115 ΠΜ ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί τη στατική έκθεση των μαχητικών F-35, σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ το οποίο συμμετέχει στην άσκηση και, τέλος την έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Ο υπουργός Αμυνας ανέδειξε το ζήτημα του τουρκικού  αναθεωρητισμού, που όπως υπογράμμισε, αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και το ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Οστιν , «αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία -προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού. Ο αναθεωρητισμός, είτε λαμβάνει τη μορφή αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται επιδιώκοντας τη μεταβολή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε και τα δύο, όπως συχνά συμβαίνει, αποτελεί κύρια απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν γένει».

«Συνεπώς», τόνισε, «ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα. Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να επικρατήσει».

Η Τουρκία, παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη».

«Πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της». Και «πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας».

«Πρέπει να επαγρυπνούμε, να εμμένουμε στις αρχές μας και να είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε κάποιο αρνητικό προηγούμενο και να προβάλλουμε μια κοινή θέση έναντι οποιασδήποτε τέτοιας παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς. Βασικός κοινός στόχος πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης με βάση κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε για να αναφερθεί στη συνέχεια τη σημασία μιας ισχυρής, σε βάθος και διαρκώς διευρυνόμενης στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, μιας συνεργασίας, η οποία -όπως είπε- έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της τα τελευταία χρόνια μετά τις δύο επικαιροποιήσεις της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας το 2019 και πέρυσι.

«Το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας,  αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας», τόνισε ο υπουργός και στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στις δύο πιο σημαντικές αμερικανικές βάσεις στο ελληνικό έδαφος:

«Από αυτές τις περιοχές, η Σούδα είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ η Αλεξανδρούπολη, με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

«Επιτρέψτε μου να εξάρω τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίσατε και την ηγεσία σας όσον αφορά τις προσπάθειες από μεγάλο αριθμό χωρών για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία. Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι άμεση και αποφασιστική. Προσφέραμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία, μια χώρα η οποία δέχεται επίθεση κατά παράβαση κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Υλοποιήσαμε το σύνολο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον επιτιθέμενο παρά το κόστος που έχουν και είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε τυχόν άλλες ενέργειες, οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που η συνάντησή μας σήμερα θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μας, η οποία είναι ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο. Ενα νέο ορόσημο σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία αποτελεί αναμφίβολα η προμήθεια από την Ελλάδα του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οπως είπα, έχουν γίνει πολλά, αλλά όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας, δεν υπάρχουν όρια, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε σχέση και με την προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε εξάλλου με τον ανώτερο σύμβουλο Πολιτικής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέρεκ Σόλετ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς επίσης με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης «Heritage Foundation», τον επικεφαλής του προγράμματος του μαχητικού αεροσκάφους F-35, αντιπτέραρχο Μάικλ Σμιτ, τον πρόεδρο του American Hellenic Institute, Νίκο Λαρυγγάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον ιδρυτή και πρόεδρο του ιδρύματος «Oxi Day», Αντι Μανάτος και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος, Μάικ Μανάτος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...