958
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από την τελευταία πρωθυπουργική επίσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου | INTIMEnews

Παναγιωτόπουλος: Ελεγχόμενες οι μεταναστευτικές ροές σε Εβρο και νησιά – εξαίρεση η Ρόδος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 15:32
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από την τελευταία πρωθυπουργική επίσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
|INTIMEnews

Παναγιωτόπουλος: Ελεγχόμενες οι μεταναστευτικές ροές σε Εβρο και νησιά – εξαίρεση η Ρόδος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 15:32

Φυσιολογικές για την εποχή και ελεγχόμενες χαρακτήρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο και τα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, με εξαίρεση τη Ρόδο όπου η δράση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών είναι πιο πυκνή.

«Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή γραμμής και πραγματικά τα στοιχεία από τις ροές δείχνουν μια σχετική αύξηση, η οποία είναι λογική, δεδομένου ότι στους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο εύκολη μετάβαση, λόγω πληθώρας συνθηκών, καλύτερος καιρός, πρώτα από όλα. Από κει και πέρα όμως, αν εξαιρέσουμε το κομμάτι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκεί πέριξ της Ρόδου, οι ροές προς τη χώρα από τα υπόλοιπα, ας πούμε, σημεία εισόδου, είναι ελεγχόμενες, είναι φυσιολογικές για την εποχή», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό  Real  FM 97,8.

Oπως είπε ο υπουργός, επεισόδια όπως ο τραυματισμός του συνοριοφύλακα στον Εβρο από πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά των συνόρων, δίνουν μια εντύπωση ότι υπάρχει κάποια έξαρση, κάποια ένταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε επίπεδο ροών, θα έλεγα ότι τα πράγματα στον Έβρο ιδίως, είναι ακόμα πιο χαμηλά. Είναι μειωμένες οι ροές, δουλεύει το εμπόδιο».

Ο φράχτης, εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, λειτουργεί αποτρεπτικά ωστόσο υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν περάσματα, γιατί ο φράχτης δεν καλύπτει όλη τη συνοριογραμμή, ακόμα και αν επεκταθεί δηλαδή, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

«Η αίσθηση ότι -να το πω έτσι- υπάρχει πρόβλημα και χαλαρότερος έλεγχος, ίσως να δημιουργείται από τις αυξημένες ροές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αυτά όμως έχουν να κάνουν πάντα και με τα κυκλώματα των διακινητών, και με την παρουσία του Λιμενικού, δεν μπορεί το Λιμενικό να είναι παντού. Μακάρι να είχε τα μέσα να είναι παντού. Προσπαθεί, κάνει ότι καλύτερο μπορεί», διαβεβαίωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας:

«Εχω προσδιορίσει την ισορροπία ότι είναι αφενός η φύλαξη, φρούρηση των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων, από κει και πέρα η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό νομίζω περνάει οπωσδήποτε μέσα από τη συνεργασία με τους γείτονες, με την Τουρκία, δηλαδή».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση για την τήρηση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και τη συνολική διαχείριση του Μεταναστευτικού, ο κ. Παναγιωτόπουλς  σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε τη δουλειά σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με τους όρους αν θέλετε που μας βάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί τη διαχείριση του Μεταναστευτικού για την Ελλάδα και για άλλες χώρες αλλά και για την Ελλάδα. Θα έλεγα όλη η δομή ακόμα και του υπουργείου, έτσι, στη διαχείριση του Μεταναστευτικού χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια και προκειμένου αυτή η χρηματοδότηση να συνεχίσει να υπάρχει, δεδομένου ότι είναι υπό διαπραγμάτευση και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

»Έχουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση η οποία εκ των πραγμάτων είναι δύσκολη. Μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι τα σύνορα ασφαλίζονται και δεν περνάει κανείς. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και πρέπει να διαχειριστούμε την πραγματικότητα με τα προβλήματά της. Γίνεται όμως νομίζω, μια πολύ καλή δουλειά από τις αρχές που έχουνε ως αρμοδιότητα να ελέγχουν, να φρουρούν, να φυλάττουν τα σύνορα.

»Από κει και πέρα, εμείς μπαίνουμε στο παιχνίδι σε επίπεδο υποδοχής οποίων μπαίνουν μέσα, καταγραφής τους, διαχείρισης της διαδικασίας για την παροχή ασύλου, δηλαδή του καθεστώτος του πρόσφυγα σε αυτούς που μπαίνουν, προκειμένου να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να προωθηθούν. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν προς τη Δυτική Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που επίκεινται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά το Μεταναστευτικό, μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών:

«Ασφαλώς και θέλουμε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, όσον αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Επομένως μέχρι τώρα υπήρχε μία απροθυμία από πάρα πολλές χώρες και δεν νομίζω ότι οι παρούσες πολιτικές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλλον θα σκληρύνει η στάση, αυτό τουλάχιστον βλέπω εγώ, όσον αφορά τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Ασφαλώς και θα παίξει ρόλο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Προφανώς, εκτιμώ δηλαδή, ότι η συνολική στάση θα είναι πιο αυστηρή. Από κει και πέρα όμως, χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται λόγω της γεωγραφικής τους μοίρας, όπως συνηθίζω να λέω, σε σημείο διέλευσης όλων αυτών των ανθρώπων, στο κέντρο αν θέλετε των ροών της παράνομης μετανάστευσης, θα πρέπει να λάβουμε τη βοήθεια που πρέπει να λάβουν, ώστε να ανταπεξέλθουν, με όρους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το κλειδί αυτό στη διαπραγμάτευση του Συμφώνου είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημάνει τελικά περισσότερα χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει ασφαλώς και να διεκδικήσουμε».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπολος, η  διακίνηση ανθρώπων «είναι μια εγκληματική δραστηριότητα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα, αλλά η διακίνηση ανθρώπων και μάλιστα με όρους παρανομίας, είναι ασφαλώς μια εγκληματική δραστηριότητα. [Από την πλευρά της] η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται και αναγνωρίζει ότι η χώρα τήρησε τις συστάσεις που της έγιναν και έχει βελτιώσει την κατάσταση στα σημεία που έπρεπε να βελτιώσει. Για παράδειγμα, ας πούμε, ο διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών, με φορείς, οργανώσεις και τα λοιπά, έχει μπει σε μια πιο λειτουργική βάση και αυτό παράγει αποτελέσματα, ασφαλώς, και υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν».

Σε ερώτηση τέλος για τις πρόσφατες αντιδράσεις στην Πετρούπολη, για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ), ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε:

«Υπάρχουν πάντα, να το πω έτσι, ειδικές συνθήκες, όσον αφορά τη λήψη μιας απόφασης, είπαμε ότι εδώ δεν θα βιαζόμαστε, θα μελετάμε πολύ καλά την κάθε κατάσταση. Ασφαλώς, υπάρχουν Δομές για να πάνε. Υπάρχουν 70 περίπου Δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι ότι δεν έχουμε πού να τα πάμε τα παιδιά, απλά πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική αν θέλετε διαβούλευση και διαδικασία λήψης απόφασης όταν είναι να γίνει, να συσταθεί. μια Δομή, ή να περισταλεί η δραστηριότητα μιας Δομής, πάντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...