564
Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Ακάρ από το Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στην Αντιόχεια | ΥΠΕΘΑ

Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 19:01
Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου και Ακάρ από το Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στην Αντιόχεια
|ΥΠΕΘΑ

Παναγιωτόπουλος – Ακάρ: Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2023, 19:01

«Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής», τόνισε από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές μετά από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Τουρκία, όσο μπορούμε, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής»

Υπογράμμισε ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους «είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά» μεταξύ των δύο χωρών και πως «θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία» και τις διμερείς συναντήσεις,  με τελικό στόχο «εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» τη δημιουργία «κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια. Ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, ενώ μετέβη με ελικόπτερο, μαζί με τονΧουλουσί Ακάρ, και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν νοσοκομεία καθώς και χώρους όπου στεγάζονται προσωρινά κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό.

Οι δυο ΥΕΘΑ πετούν πάνω από σημεία της γείτονος που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μόνο στην Τουρκία, το χτύπημα του εγκέλαδου προκάλεσε τουλάχιστον 40.000 θανάτους και 100.000 τραυματίες, ενώ επηρέασε 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους και 4 εκατομμύρια κτίρια, με τον πλήρη απολογισμό  της καταστροφής να μην έχει ολοκληρωθεί / (ΥΠΕΘΑ)

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε «προς τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί».

Επισήμανε ότι αυτές «οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή», αποτελούν «νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού».

«Η Ελλάδα», επανέλαβε, «από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας».

«Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε να συμφωνεί με το πνεύμα των δηλώσεων του έλληνα ΥΕΘΑ. «Επιθυμία μας, προσδοκία μας και ευχή μας», είπε, «είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, χωρίς να περιμένουμε μια νέα καταστροφή, και να διατηρηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό».

«Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, πιστεύω και ελπίζω το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης», συνέχισε ο Ακάρ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κάποια προβλήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αναφερόμενος σε αυτά, συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως μπορούμε να επιλύσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου, του συμμαχικού πνεύματος, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο (…) προς όφελος όλων των πλευρών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...