584
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Γκρέτα, η Ξίγιε πολιτικοποιεί το κλιματικό ζήτημα. Το πλακάτ της γράφει: «Οι ζωές των μαύρων και των αυτοχθόνων μετράνε!» | CreativeProtagon

Η «αμερικανίδα Γκρέτα» ελπίζει (και αυτή) στον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 20:32
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Γκρέτα, η Ξίγιε πολιτικοποιεί το κλιματικό ζήτημα. Το πλακάτ της γράφει: «Οι ζωές των μαύρων και των αυτοχθόνων μετράνε!»
|CreativeProtagon

Η «αμερικανίδα Γκρέτα» ελπίζει (και αυτή) στον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 20:32

Είναι η μεξικάνα ακτιβίστρια της οικολογίας που υποδέχθηκε την Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Μανχάταν το 2019 και περπάτησε μαζί της στη Νέα Υόρκη για «το καλό του μέλλοντός μας» επί Γης. Ονομάζεται Ξίγιε Μπαστίντα και δεν είναι πλέον παιδί αλλά 20χρονη κοπέλα. Φοιτήτρια που συνδυάζει τις σπουδές (στις ΗΠΑ) με τη στράτευση στον περιβαλλοντικό αγώνα. Οπως λέει και η Repubblica που μίλησε μαζί της, είναι από τα στελέχη του πρότζεκτ Re-Earth, το οποίο θα μπορούσε και να μεταφραστεί και ως «Επανεκκίνηση της Γης».

Η πρώτη ερώτηση που το ιταλικό Μέσο της απηύθυνε αφορούσε τον καινούργιο Λευκό Οίκο. Πώς δηλαδή της φάνηκαν οι εξαγγελίες του Τζο Μπάιντεν, αν τις αξιολογεί ως θετικές. Η Μπαστίντα είπε ότι τις βρήκε καλές και ότι περιμένει να συνεχίσει την ίδια πολιτική με δυναμισμό. Ωστόσο τον ενθουσιασμό της θα τον υποδαυλίσουν συγκεκριμένες ενέργειες που ακόμη δεν έχει δει. Δηλαδή, να, δεν θέλει καθόλου φυσικό αέριο, αν και ξέρει ότι εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο ή το κοκ, αλλά περιμένει μέτρα… φουλ ΑΕΠ: «100% αιολική και ηλιακή ενέργεια», όπως είπε.

Στην ερώτηση αν υπάρχει «ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας» μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των νέων ακτιβιστών υπέρ του κλίματος, η Μπαστίντα εξέφρασε δυσφορία από μία συγκεκριμένη κίνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ: «Ο υπεύθυνος επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας Πολιτικής για το Κλίμα του Μπάιντεν και των νέων ακτιβιστών είναι κάποιος που έχει πάρει πολλά χρήματα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν. Πώς θα μεταφέρει αυτός τις ανησυχίες μας στον Λευκό Οίκο;».

Ωστόσο η εμπιστοσύνη της Μπαστίντα στον Μπάιντεν δεν φαλκιδεύεται από μία ενδεχομένως ατυχή επιλογή προσώπου, αφού της αρέσει ότι ο πρόεδρος «άλλαξε την κατάσταση από τη δράση υπέρ του κλίματος σε δικαιοσύνη για το κλίμα». Αυτό για την κοπέλα σημαίνει ότι η νέα αμερικανική διοίκηση θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας, και ότι «ο Μπάιντεν εργάζεται και υπέρ της δίκαιης μετάβασης και κατά του περιβαλλοντικού ρατσισμού».

Ξίγιε Μπαστίντα: νιάτα, όνειρα και φιλοδοξίες… (Twitter)

Η νεαρή ακτιβίστρια δήλωσε ότι περιμένει πολλά από την εφετινή Διάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει στη Γλασκώβη. Ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν εκεί ένα πρόσωπο συνεργασίας για «τον κοινό στόχο», όπως είπε, παρουσιάζοντας προτάσεις που θα έχουν διάρκεια και αποτελέσματα. «Η Διάσκεψη είναι η κατάλληλη στιγμή για όλες τις χώρες να επαναπροσδιορίσουν τις φιλοδοξίες και τους στόχους τους. Και πρέπει όλες οι χώρες να είναι πολύ πιο επιθετικές στις μειώσεις εκπομπών τους αν θέλουμε να παραμείνουμε κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου».

Από τις ΗΠΑ ζητάει να κρατήσουν θαμμένα τα αποθέματα άνθρακα που διαθέτουν – και τα οποία «είναι αρκετά για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες στα επόμενα 300 χρόνια». Ζητάει να διασφαλίσουν τη μετάβαση στις ΑΕΠ με διαφάνεια και να αρχίσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για την κλιματική υπόθεση.

Το πρότζεκτ Re-Earth

Η Μπαστίντα είπε ότι συμμετέχει στην «πρωτοβουλία Re-Earth» που είναι «διεθνής οργανισμός νεολαίας» και αποσκοπεί να καταστήσει σαφές ότι για τους συμμετέχοντες η κλιματική κρίση είναι διασυνδεδεμένη με πολλούς τομείς, που ξεκινούν από το νερό και φθάνουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο πλαστικό. «Είμαστε ένα κίνημα για νέους, συνεπώς προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα αυτά με διασκέδαση και με χαρά». Η ίδια θα δώσει «το παρών» στη Γλασκώβη, εκπροσωπώντας νέους από 20 χώρες.

Για τους συμπατριώτες της έχει και μία προτροπή: «Στα κλιματικά ζητήματα υπάρχει αλληλεξάρτηση. Αν μειώσουμε τις εκπομπές των ΗΠΑ, αλλά εμείς οι Αμερικανοί συνεχίσουμε να καταναλώνουμε μη βιώσιμα ρούχα, παραγόμενα στο εξωτερικό, δεν θα έχουμε λύσει το πρόβλημα του αποτυπώματος άνθρακα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...