276
Ο Αλμπερτ Μπουρλά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο εργοστάσιο της Pfizer στο Πουρς, του Βελγίου. | John Thys /Pool via REUTERS

Πακτωλός $26 δισ. μόνο για εφέτος στο ταμείο της Pfizer από το εμβόλιο!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 18:05
Ο Αλμπερτ Μπουρλά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο εργοστάσιο της Pfizer στο Πουρς, του Βελγίου.
|John Thys /Pool via REUTERS

Πακτωλός $26 δισ. μόνο για εφέτος στο ταμείο της Pfizer από το εμβόλιο!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 18:05

Σε μία εντυπωσιακά καλή χρονιά εξελίσσεται το 2021 για τα οικονομικά μεγέθη της Pfizer, η οποία προβλέπει ότι μόνο από το εμβόλιο θα αποκομίσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το γιγαντιαίο αυτό πόσο αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 των εσόδων της εταιρείας για το 2021, που προϋπολογίζονται σε 71 με 73 δισ. δολάρια.

Η αρχική πρόβλεψη για το 2021 ήταν ότι το εμβόλιο θα αποφέρει 15 δισ. δολάρια, αλλά ακόμα και η αναθεωρημένη κατά 73% πρόβλεψη για 26 δισ. μπορεί να αποδειχθεί μικρή, καθώς λαμβάνει υπόψη μόνο τις παραγγελίες που έγιναν ως τα μέσα Απριλίου. Φυσικά, με τη σειρά τους οι αυξημένες πωλήσεις αφορούν και αυξημένα κέρδη στην εταιρεία.

Η Pfizer παρέχει εμβόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ιαπωνία και το Ισραήλ, μεταξύ πολλών χωρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραδόσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 1,6 δισ. δόσεις, αφορούν το 2021 αλλά ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν συμφωνίες και για πέρα από αυτή τη χρονιά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι είναι κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία για 1,8 δισ. δόσεις ως το 2023, οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ για δύο χρόνια.

Το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις, κοστίζει περίπου 39 δολάρια (32 ευρώ) στις ΗΠΑ και περίπου 25 ευρώ στην ΕΕ. Είναι της τεχνολογίας mRNA και χρειάζεται βαθιά κατάψυξη, ωστόσο η εταιρεία ήδη εργάζεται σε μία εκδοχή που θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο για μέχρι και 10 εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, η χορήγησή του γίνεται σε ενήλικα άτομα, ωστόσο η Pfizer έχει αρχίσει να δοκιμάζει το εμβόλιο και στα παιδιά. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...