537
Ζέστη και υγρασία κάνουν το σκηνικό να μοιάζει απόκοσμο στην παραλία Κλίφτον, στο Καράτσι | REUTERS/Akhtar Soomro

Πακιστάν: Εκατοντάδες νεκροί από τον αφόρητο καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 16:14
Ζέστη και υγρασία κάνουν το σκηνικό να μοιάζει απόκοσμο στην παραλία Κλίφτον, στο Καράτσι
|REUTERS/Akhtar Soomro

Πακιστάν: Εκατοντάδες νεκροί από τον αφόρητο καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 16:14

Φονικός καύσωνας πλήττει το Πακιστάν αυτή την εβδομάδα, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Κάποιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι καθημερινά 30 ως 40 άτομα καταλήγουν στο νεκροταφείο της πόλης Καράτσι…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τις τελευταίες έξι ημέρες τα ασθενοφόρα έχουν περισυλλέξει 568 πτώματα. Μάλιστα, μέσα σε μια ημέρα, την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους 141 άνθρωποι. Οι ακριβείς αιτίες των θανάτων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, αλλά θεωρείται ότι σχετίζονται με την αφόρητη ζέστη που επικρατεί στο νότιο Πακιστάν.

Το BBC αναφέρει την  περίπτωση του Γουασίμ Αχμέντ, σεκιουριτά 56 ετών ο οποίος παρουσίασε θερμική εξάντληση ύστερα από 12ωρη νυχτερινή βάρδια -ακόμα και τη νύχτα, οι θερμοκρασίες είναι αφόρητες. Μπαίνοντας στο σπίτι του, o Αχμέντ zήτησε ένα ποτήρι νερό και αφού το ήπιε, σωριάστηκε στο έδαφος. Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του, πιθανώς από καρδιακή προσβολή. Ο 56χρονος έπασχε από καρδιακό νόσημα, αλλά δεν είχε παρουσιάσει ποτέ θερμοπληξία στο παρελθόν, σύμφωνα με τους συγγενείς του.

Η τοπική εφημερίδα «Dawn» έγραψε ότι σχεδόν 30 άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί στους δρόμους της πόλης…

Πολλοί άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία για βοήθεια. Την περασμένη Πέμπτη αναφέρθηκαν 1.592 εισαγωγές για νοσηλεία εξαιτίας της ζέστης

Οι θερμοκρασίες στο Καράτσι εκτοξεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ανεβάζουν την αισθητή θερμοκρασία στους 49 βαθμούς, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο του Καράτσι εισήγαγε 267 άτομα με θερμοπληξία μεταξύ Κυριακής και Τετάρτης, σύμφωνα με τον δρα. Ιμράν Σαργουάρ Σιχ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Δώδεκα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους ως το τέλος της εβδομάδας. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποδεχθήκαμε ήταν ηλικίας 60-70 ετών, αν και κάποιοι ήταν κοντά στα 45, και ένα ζευγάρι λίγο πάνω από τα 20», λέει ο δρ. Σιχ στο BBC.

Πολλοί από τους πάσχοντες εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και οι οδηγίες των γιατρών είναι να πίνουν άφθονο νερό και να ντύνονται με ελαφριά ρούχα στις υψηλές θερμοκρασίες – οι οποίες περιγράφονται ως «μίνι καύσωνας» από έναν μετεωρολόγο, αν και ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Κέντρα καύσωνα» δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν ανακούφιση στο κοινό. Φωτογραφίες δείχνουν παιδιά να παίζουν σε σιντριβάνια καθώς επιχειρούν να δροσιστούν.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις τακτικές διακοπές ρεύματος, που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία των ανεμιστήρων και του κλιματισμού.

Το Καράτσι και τα προάστιά του δεν είναι οι μόνες περιοχές του Πακιστάν που ταλαιπωρούνται από τον καύσωνα. Τον περασμένο μήνα η επαρχία Σιντ, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Καράτσι, κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το BBC.

Οι γειτονικές του Πακιστάν χώρες υποφέρουν κι αυτές από ακραίες, θανατηφόρες θερμοκρασίες τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ινδία, η πρωτεύουσα Δελχί υφίσταται έναν «άνευ προηγουμένου» καύσωνα, με τις ημερήσιες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου από τον Μάιο – με ρεκόρ τους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου.

Κατοίκοι του Καράτσι καταγγέλουν ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έχει λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που αποτελεί την βαθύτερη αιτία των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο καύσωνας που ταλαιπωρεί το Καράτσι αναμένεται να διαρκέσει και την επόμενη εβδομάδα, αν και προβλέπονται ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Οι μετεωρολόγοι και οι ειδικοί για το κλίμα στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην εποχή των μουσώνων, η οποία αναμένεται να φτάσει νωρίτερα από ποτέ φέτος – και να φέρει έως και 60% περισσότερες βροχές!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...