Μάχη δίνουν οι αρχές του Πακιστάν προκειμένου να περιορίσουν την υπερχείλιση των υδάτων της μεγαλύτερης λίμνης της χώρας, καθώς η πρόσφατη επιχείρηση αποστράγγισής της απέτυχε.
Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Μάνσαρ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχει ανέβει επικίνδυνα, καθώς η χώρα τις τελευταίες ημέρες πλήττεται από τις πιο έντονες πλημμύρες στην Ιστορία της, λόγω της εξαιρετικά έντονης βροχόπτωσης.
Η υπερχείλιση της λίμνης μέχρι στιγμής έχει βγάλει από τα σπίτια τους 100.000 ανθρώπους, όπως αναφέρει το BBC, και οι αρμόδιες αρχές δεν σταμάτησαν να επιχειρούν για την αποστράγγιση των υδάτων.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο υπουργός Αρδευσης ανέφερε στο Reuters ότι η στάθμη του νερού της λίμνης «δεν έχει κατέβει».
Η επαρχία Σιντ, όπου βρίσκεται η λίμνη Μάνσαρ, παράγει τα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι το Πακιστάν μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα σημαντικές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα.
Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Πακιστάν ευθύνονται για περισσότερους από 1.300 θανάτους, μεταξύ των οποίων 458 παιδιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών.
Το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν, όπως επίσης και δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές.
Σοβαρές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες, με τις μισές από αυτές να έχουν καταστραφεί.
Στο μεταξύ, το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 128.000 έγκυοι στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, ενώ 42.000 από αυτές πρόκειται να γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες.
Οι περισσότερες έχουν αρνηθεί να τις εξετάσουν άνδρες εθελοντές γιατροί που έφτασαν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί. Στις συντηρητικές περιοχές της υπαίθρου στο Πακιστάν, συχνά δεν είναι αρμόζον μία γυναίκα να εξετάζεται από άνδρες, κυρίως γυναικολογικά.
Οι ζημιές από τις πλημμύρες επιβαρύνουν την οικονομία του Πακιστάν, το οποίο είχε ζητήσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τις πρόσφατες καταστροφές.
Στη χώρα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν ενισχύσεις από το εξωτερικό, με πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, αλλά και από το Τουρκμενιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προσγειώνονται την Τρίτη στο Ισλαμαμπάντ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News