Σε νέα παρέμβασή του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για την έγκριση ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ακόμα και αν όλα το προβλεπόμενα γίνουν από τη σκοπιανή πλευρά, την τελική απόφαση θα πάρει ο ελληνικός λαός.
Το πώς θα πάρει ο ελληνικός λαός την απόφαση για το πώς θα ονομάζεται μια άλλη χώρα είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα, αλλά στην εποχή μας και στον κόσμο του κ. Καμμένου αυτά τα ερωτήματα είναι επουσιώδη. Ετσι φαίνεται να παραπέμπει σε δημοψήφισμα και στην Ελλάδα για την έγκριση ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Καμμένος συμμετείχε στην Ατυπη Σύνοδο Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, και με αφορμή τις δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ στην Ευρωβουλή, σχολίασε: «Οι σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η αναφορά σε “μακεδονικό έθνος” είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».
Τι σημαίνει ότι «θα έχει ο ελληνικός λαός τον τελικό λόγο»; Ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει εκλογές ή δημοψήφισμα αν οι Σκοπιανοί εγκρίνουν τη συμφωνία για να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και υπάρξει και η σχετική αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου, είχε απορρίψει κάτι τέτοιο με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν απαιτεί αλλαγή στο ελληνικό σύνταγμα. Ομως από τότε πέρασε πολύς πολιτικός χρόνος. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ανατράπηκαν από την τραγωδία και την κρατική ανεπάρκεια στο Μάτι και ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τώρα να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη τον κ. Καμμένο για να κρατήσει την εξουσία.
Ετσι, οι νέες δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ φαίνεται να ανταποκρίνονται στις πληροφορίες ότι και στο Μαξίμου σκέφτονται τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα το οποίο εξάλλου δεν θα είναι δεσμευτικό, αλλά θα προσφέρει μια ευκαιρία στους ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξ. Ελληνες να προκαλέσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News