733
Ο Τζέφρι Πάιατ κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | skaitv.gr/live

Τζέφρι Πάιατ: Ολα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 22:20
Ο Τζέφρι Πάιατ κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|skaitv.gr/live

Τζέφρι Πάιατ: Ολα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 22:20

Στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, αλλά και σε θέματα ασφάλειας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος Ελλάδας και ΗΠΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο πρεσβευτής ξεκαθάρισε ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας και εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ο πρεσβευτής ερωτήθηκε για το πώς ερμηνεύει η αμερικανική διπλωματία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των νησιών, ανάλογα με τον αν κατοικούνται και το μέγεθος που έχουν.

«Ισχύει για τα νησιά ως γενικός κανόνας. Εχει υπάρξει μεγάλη σύγχυση και δεν θέλω απόψε να προσθέσω περισσότερη σύγχυση. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω, είναι στην άποψή μας πως, τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές,  σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης».

Και διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει «για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα».

Η δήλωση του αμερικανού διπλωμάτη ήρθε ως απάντηση στην παραφιλολογία που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα», όπου φαινόταν να μιλά για την υφαλοκρηπίδα νησιών όπως η Κρήτη και όχι μικρότερων όπως το Καστελόριζο (εδώ), το οποίο είναι και ένα πάτημα του τουρκικού επεκτατισμού στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε άλλο σημείο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης στον κ. Μαγγηριάδη, ο Τζέφρι Πάιατ ερωτήθηκε για την περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή νότια της Κρήτης βασιζόμενη στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

«Η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για το ίδιο το Μνημόνιο», απάντησε ο πρεσβευτής και συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρούμε το μνημόνιο αποσταθεροποιητικό για την περιοχή και έχω επίσης ξεκαθαρίσει την νομική ερμηνεία των ΗΠΑ για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του ότι, το Μνημόνιο δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

» Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις. Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών, όπως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση.

» Νομίζω η άλλη βασική αρχή είναι πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμφωνούν στο να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό ήταν και το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε από την πολύ πετυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, το οποίο επιβεβαιώθηκε από το ιστορικής σημασίας γράμμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, μόλις πριν από δυο εβδομάδες, το οποίο ξεδιπλώνει ξεκάθαρα την δέσμευση της Ουάσιγκτον να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και να στηρίξει την ασφάλειά της, αφού συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή».

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προσέθεσε ο πρεσβευτής: «Είμαστε εμπλεκόμενοι και θα παραμείνουμε  εμπλεκόμενοι. Η περιοχή είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης μόλις δυο εβδομάδες πριν, που ήταν εδώ ο Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Στρατηγός Γουόλτερς, που επισκέφτηκε την Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση, στην Αμερικανική διπλωματία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο».

Σε ερώτημα για το αν φοβάται ατύχημα στο Αιγαίο (όπως είχε δηλώσει ήδη προ δύο ετών), ο πρεσβευτής  των ΗΠΑ είπε πως «πάντα θα πρέπει να ανησυχούμε για το ρίσκο μιας λανθασμένης εκτίμησης όταν έχουμε προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας αντικείμενα να δρουν σε τόσο κοντινή απόσταση. Είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα διότι βλέπω την πραγματικά σκληρή προσπάθεια που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καταβάλουν ώστε να χαμηλώσουν την ένταση και να δημιουργήσουν μια κανονική ατμόσφαιρα κι εκεί ακριβώς εστιάζουμε αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με την οικονομία, ο Τζέφρι Πάιατ είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που άλλαξε δραματικά στην περίοδο που εγώ βρίσκομαι εδώ, είναι πως δεν περνά εβδομάδα χωρίς να υποδεχθώ έναν αμερικανό επενδυτή στο γραφείο μου, που να λέει: “φαίνεται πως συμβαίνουν αρκετά εδώ στην Ελλάδα. Μίλησε μου για αυτά”. Οπότε προφανώς η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στα ραντάρ των αμερικανών επενδυτών, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξηγήσει πως η σωστή χρονική στιγμή για να επενδύσει κανείς είναι τώρα. Εγώ συμφωνώ. Η ώρα να έρθεις στην Ελλάδα είναι τώρα. Η κυβέρνηση έχει στείλει τα σωστά σήματα. Η Ελλάδα είναι φτηνή σε σχέση με άλλες αγορές. Δεν πρόκειται να είναι για πολύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...