324
| ΣΚΑΪ

Παγώνη: Πάνω από 3.000 οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 08:53
|ΣΚΑΪ

Παγώνη: Πάνω από 3.000 οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 08:53

Δύο άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έδωσε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας-Πειραιά, η οποία αναφέρθηκε ακόμα στις ειδικές περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, πάνω από 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορονοϊό. Περίπου 400 είναι οι διασωληνωμένοι, δηλαδή άνω του 10%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένας αριθμός που δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζονται εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ και για τους πολλαπλάσιους ασθενείς χωρίς κορονοϊό.

Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης R έχει περάσει το 1 «και πάει προς το 2». Αυτό σημαίνει ότι ένας φορέας του κορονοϊού μολύνει άλλα δύο άτομα. Μόνο ένας δείκτης κάτω από το 1 μπορεί να αφήνει περιθώριο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Επιπλέον, η κυρία Παγώνη εξήγησε ότι τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά, δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid.

Θα πρέπει όμως να βασιζόμαστε στους αυξημένους θανάτους που είχαμε, όχι μόνο την Κυριακή (έφτασαν τους 71), αλλά τις τελευταίες ημέρες, και επισήμανε ότι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία.

Στην Αττική και στις άλλες πόλεις, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21 Νοεμβρίου), καθώς θα έχουν περάσει 15 ημέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28 Νοεμβρίου) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κυρία Παγώνη διευκρίνισε ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της, τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς, η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...