288
| ΣΚΑΪ

Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα να περιμένουμε τρίτο κύμα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 08:50
|ΣΚΑΪ

Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα να περιμένουμε τρίτο κύμα κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 08:50

Με το νέο έτος πρέπει να περιμένουμε και τρίτο κύμα του κορονοϊού, τόνισε  η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που βιώνουμε.

Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, η κυρία Παγώνη είπε ότι σήμερα «έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα».

Διαπιστώνουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, επισήμανε ακόμη, ενώ εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες (θάνατοι και νοσηλευόμενοι). Ωστόσο είμαστε μακριά από τον στόχο των 500 κρουσμάτων την ημέρα που θα μπορούσε να δικαιολογεί μια χαλάρωση των μέτρων.

«Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Την ίδια εκτίμηση έκανε και για το άνοιγμα της αγοράς, για το οποίο είπε ότι θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Ως τότε τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 ή λιγότερα, αν και υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών. Η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...