1762
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ποζάρει μπροστά από ένα F-35 - Η προοπτική απόκτησης του stealth μαχητικού από την Πολεμική Αεροπορία και οι ασκήσεις των ελληνικών μαχητικών φτερό-φτερό με τα αμερικανικά F-35 ενοχλούν πολύ στη γείτονα | ΓΕΕΘΑ

Παγωμάρα στην Τουρκία από την έγκριση του μπλόκου στα F-16 στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 10:26
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ποζάρει μπροστά από ένα F-35 - Η προοπτική απόκτησης του stealth μαχητικού από την Πολεμική Αεροπορία και οι ασκήσεις των ελληνικών μαχητικών φτερό-φτερό με τα αμερικανικά F-35 ενοχλούν πολύ στη γείτονα
|ΓΕΕΘΑ

Παγωμάρα στην Τουρκία από την έγκριση του μπλόκου στα F-16 στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 10:26

Παγωμάρα στην Αγκυρα από την υπερψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του βουλευτή του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Πάπας, για το μπλόκο στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, το σοκ ήταν μεγάλο, όπως φάνηκε και από τα σχετικά ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων.

«Πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι – Ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο», ήταν ο κεντρικός τίτλος, ενώ τούρκοι σχολιαστές ανέλυαν ότι με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από όλα τα στάδια, αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες.

Η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ, ανέφερε: «Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τρopoλογία εγκρίθηκε απο την Ολομέλεια. Ομως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε».

Ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν θέλησε να διευκρινίσει: «Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξειι πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένa μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

«Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο» και «τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το CNN Turk.

H παρουσίαστρια του καναλιού,  Χαντέ Φιράτ είπε: «Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Κι αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

«Στις παλαιότερες συμβάσεις μας για τα F-16 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για να μην πραβιάζουν τα F-16 τον εναέριο χώρο στην Κύπρο. Το ξέρω, καθώς ήμουν ο αρμόδιος αξιωματικός για τις συμβάσεις», υπενθύμισε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν . «Ομως εκεί -επεσήμανε-  υπήρχε μια διαφορά, καθώς τότε μιλούσαμε για δυο διαφορετικά κράτη. Αλλά τώρα μιλάμε για δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να δώσουν στους Ελληνες τα F-35. Αυτό βλέπω. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο εργοστάσιο των F-35 Tην περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα η στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα», πρόσθεσε αναφερόμενος στη επίσκεψη του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πώληση των F-16 εξαρτἀται απο τον Μπάιντεν», επιμένει η Hurriyet και προσθέτει: «Με την κίνηση του ελληνικού λόμπι τέθηκαν δυο όροι. Με τα συγκεκριμἐνα μαχητικά να μην γίνονται υπερπτήσες πάνω απο τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιηθούν εναντιον της Ελλάδας».

«Κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση κ των F-16 στην Τουρκία. Βάζουν όρους σχετικά με την Ελλάδα!» ήταν ο τίτλος της Cumhurriyet.

Ενόχληση υπάρχει στη γείτονα, μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης και για τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με  ΗΠΑ και Ισραήλ (δείτε κάτω την ανάρτηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων – «γροθιά στα δόντια» για τους Τουρκους).

«Οι Ελληνες προσπαθούν να ενισχύσουν την αεροπορία τους: Σας είχαμε αναφέρει την είδηση της κοινής άσκησης των ΗΠΑ με την Ελλάδα που θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουλίου, όπου θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς. Ομως, αυτή δεν είναι η μόνη άσκηση που κάνει η Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται προσπαθούν να ενισχύσουν την Αεροπορία τους. Μαχητικά της Ελληνικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε άσκηση στο Ισραήλ. Τα μαχητικά των δυο χωρών πραγματοποίησαν ασκήσεις με σενάρια πολέμου και εναέριου ανεφοδιασμού», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων το Haber Global .

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Φρανκ Παλόν και Κρις Πάπας εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά.

Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται η πώληση ή η παράδοση F-16 στην Τουρκία, εκτός αν η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράψει αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

«Ηρθε η ώρα να πούμε επιτέλους αρκετά»

«Μίλησα στη Βουλή για την τροπολογία που μόλις υπερψηφίστηκε και απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία χωρίς πιστοποίηση από το Κογκρέσο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του», αναφέρει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

«Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στον Ερντογάν να υπαγορεύσει τους όρους του και να κρυφτεί πίσω από το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Εκανε το ελάχιστο δυνατό για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο βουλευτής Παλόν, για να συμπληρώσει:

«Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Ρχει αποφύγει να αντιμετωπίσει συνέπειες στην πραγματική ζωή, μεγαλύτερες από ένα χαστούκι στον καρπό για τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και ήρθε η ώρα να πούμε επιτέλους αρκετά».

«Η ψήφιση αυτής της δικομματικής τροπολογίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση του Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρις Πάπας και πρόσθεσε:

«Εχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση F-16 στην Τουρκία και προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F-16 της Τουρκίας. Παραμένει βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης παρά την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική και επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα. ενός αξιόπιστου δημοκρατικού συμμαχου του ΝΑΤΟ.

»Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να λάβω όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψω την πώληση των F-16 ή άλλων όπλων αμερικανικής κατασκευής ώστε να μην πέσουν στα χέρια του Ερντογάν. Χαίρομαι που αυτή η τροπολογία συγκέντρωσε ισχυρή, δικομματική υποστήριξη και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα για την προώθησή της».

«Σήμερα η Βουλή ενέκρινε μια τροπολογία που παρουσίασα μαζί με συναδέλφους μου για να εμποδίσουμε την πώληση από τον πρόεδρο Μπάιντεν μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή συναφούς τεχνολογίας στην Τουρκία έως ότου (η Τουρκία) λογοδοτήσει για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της σε βάρος συμμάχων μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.

«Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας σήμερα -υπογράμμισε- στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιμένει να λάβει προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν συνεχίσει να επιδίδεται σε ένα μοτίβο απερίσκεπτης συμπεριφοράς».

«Ως Συμπρόεδρος του Hellenic Caucus, χαίρομαι που η τροπολογία μας για την παρεμπόδιση αυτής της περιττής και επικίνδυνης πώλησης πέρασε από τη Βουλή. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον εναέριο στόλο της για να παραβιάσει την κυριαρχία ενός αξιόπιστου μέλους και συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και εξακολουθεί να κατέχει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία οδήγησαν στην εκδίωξη τους από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA», δήλωσε η Κάρολιν Μαλόνι.  

«Η πώληση στην Τουρκία περισσότερων F-16 ή η παροχή της τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων μας. Είμαι υπερήφανη που συνεργάστηκα με τον κ. Πάπας, τον κ. Μπιλιράκη και όλους τους συναδέλφους μου σε αυτήν την ουσιαστική τροποποίηση για να μπλοκάρουμε αυτές τις πωλήσεις στην Τουρκία. Πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε υπεύθυνο τον Ερντογάν για παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας της συμμάχου μας Ελλάδας – όχι να τον ανταμείβουμε».

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχίες για την απρόκλητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις στρατιωτικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο», δήλωσε από την πλευρά της η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικόλ Μαλλιωτάκη.

«Παρά αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σηματοδότησε την προθυμία του να παράσχει στην Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη και κιτ των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, τους πυραύλους αέρος-αέρος και τον εξοπλισμό ραντάρ, που απλώς θα ενίσχυαν την απειλή εναντίον ορισμένων από τους ισχυρότερους συμμάχους της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. της Κύπρου και το Ισραήλ.

»Είμαι περήφανη που συμμετέχω με τους συναδέλφους μου στην εφαρμογή διασφαλίσεων για την προστασία των συμμάχων μας από τους επιτιθέμενους Τούρκους, δυσκολεύοντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συνάψει συμφωνίες με χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε η κυρία Μαλλιωτάκη.

«Οι επανειλημμένες, παράνομες υπερπτήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας – ενός από τους πιο πιστούς και υποστηρικτικούς συμμάχους του έθνους μας – αποτελούν μόνο μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κογκρέσο πρέπει να θεωρήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τις ενέργειές της προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια σε αυτή την κρίσιμη περιοχή».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται την ευθύνη του σεβασμού των άλλων κρατών-μελών, και παρά την υποχρέωση αυτή, η Τουρκία επιτρέπει τακτικά στα μαχητικά της να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενός ισχυρού και αξιόπιστου σύμμαχου του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε.

«Και τους τελευταίους μήνες, ενόψει της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια από τον Ψυχρό Πόλεμο – είδαμε την άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις με στόχο να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα», παρατήρησε.

Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της πολύ συχνά απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είναι αντιπαραγωγικές σε μια περίοδο κατά την οποία η ενότητα του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει αποφασιστική.

»Το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει την πώληση ή τη μεταφορά οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, εκτός εάν είναι προς το ζωτικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και έως ότου η Τουρκία δεσμευτεί να τερματίσει οριστικά τις υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο», κατέληξε στη δήλωσήτου ο κ. Σιτσιλίνε.

«Η Τουρκία έχει επιδείξει με συνέπεια πλήρη αδιαφορία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Ο Ερντογάν ενεργεί επανειλημμένα αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα, με την επικίνδυνη συμπεριφορά του να συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να πουλήσουμε τα F-16 στην Τουρκία ή κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16.», διεμήνυσε ο  Γκας Μπιλιράκης. Και πρόσθεσε:

Η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την HALC, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), τη Συντονισμένη Προσπάθειά των Ελλήνων, τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, την Αμερικανοελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση ΑΧΕΠΑ, το Φόρουμ Μέσης Ανατολής, την ΠΣΕΚΑ και Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής (ACA).

Το επόμενο διάστημα η τροπολογία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική Γερουσία.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή του  στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...