Ασχημα τα νέα για την κυβέρνηση του Κιέβου και προσωπικώς για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι: πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνομιλήσει με Δυτικούς ηγέτες, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο των G20.
Το συγκεκριμένο διαδικτυακό φόρουμ θα διεξαχθεί την Τετάρτη και θα συνιστά εικονική Σύνοδο Κορυφής, διοργανωμένη από την Ινδία. Δεν θα συμβεί κοσμογονία εκεί, όμως ο συμβολισμός της συμμετοχής του Πούτιν είναι τεράστιας σημασίας και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο Κίεβο, αρνητικό φυσικά. Η συμμετοχή του Πούτιν ανακοινώθηκε επισήμως από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας και δεν διαψεύστηκε από τους Ινδούς.
Στην εικονική στρογγυλή τράπεζα θα καθίσουν οι επιφανείς Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών των G20 (Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία), ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρός του, ο Σαρλ Μισέλ, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «έχουσα προσφάτως εναγκαλιστεί με τον Ζελένσκι στο Κίεβο» όπως έγραψε με κάποια πίκα η Repubblica.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν προσκλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συζητηθεί και το Ουκρανικό, ακριβώς όπως δεν είχε προσκληθεί και στην προηγούμενη G20, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί, όπου δεν εμφανίστηκε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ούτε φυσικά ο Πούτιν που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με ένταλμα σύλληψης από τον παρελθόντα Μάρτιο.
Ηδη από τότε, από τη Σύνοδο των G20 στην ινδική πρωτεύουσα, οι προσδοκίες του Κιέβου πάγωσαν. Η τελική δήλωση του κλαμπ, υπογεγραμμένη από την Κίνα και τη Ρωσία, έλεγε ότι «όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους», όμως δεν καταδίκαζε τη Ρωσία. Οι Ιταλοί έγραψαν ότι «το διεθνές κλίμα άλλαξε» και ότι αυτήν την αλλαγή την κατάλαβε αμέσως το Κίεβο.
Στην περσινή Σύνοδο G20 του Νοεμβρίου, στο Μπαλί, ο Ζελένσκι ήταν από τους πρωταγωνιστές. Μάλιστα «είχε την πολυτέλεια να απειλήσει ότι δεν θα ελάμβανε μέρος αν ήταν παρών ο Πούτιν». Τότε παρουσίασε την ειρηνευτική πρόταση των δέκα σημείων που κατέστη η βάση της στρατηγικής του Κιέβου.
Ο ακρογωνιαίος λίθος της είναι ότι η Ρωσία, η επιτιθέμενη χώρα, αποκλείεται από τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί μόνο να επικυρώσει τη συμφωνία της Ουκρανίας με τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή τη νίκη του Κιέβου, την παράδοση του Ντονμπάς και της Κριμαίας στην κυβέρνηση του Κιέβου και την επιστροφή της Ρωσίας στα σύνορα του 1991.
Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, εννέα φιλοξενούμενες χώρες και 11 διεθνείς οργανισμοί θα δώσουν επίσης «το παρών» μεθαύριο στην τηλεδιάσκεψη. «Για την ουκρανική προεδρία, η μείωση της συναίνεσης [σ.σ.: των φιλικών της δυνάμεων»] είναι ένα πολύ σκληρό πλήγμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News