507
Ο νεογέννητος λευκός καρχαρίας συνελήφθη από drone κάμερα, 300 μέτρα έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια | Instagram/Carlos Gauna/The Malibu Artist

Παγκόσμια πρωτιά: Kλικ σε νεογέννητο λευκό καρχαρία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 15:11
Ο νεογέννητος λευκός καρχαρίας συνελήφθη από drone κάμερα, 300 μέτρα έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια
|Instagram/Carlos Gauna/The Malibu Artist

Παγκόσμια πρωτιά: Kλικ σε νεογέννητο λευκό καρχαρία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2024, 15:11

Το πρώτο μωρό μεγάλου λευκού καρχαρία που εντοπίστηκε στη φύση, έχει αποτυπωθεί σε φιλμ. Μήκους μόλις ενάμιση μέτρου και σε χρώμα καθαρού λευκού, το μωρό, που πιστεύεται ότι ήταν μόλις λίγων ωρών, είδαν ο Κάρλος Γκάουνα, διευθυντής φωτογραφίας άγριας φύσης, και ο Φίλιπ Στέρνες, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, το ζευγάρι των ειδικών χρησιμοποιούσε μια κάμερα μη επανδρωμένου σκάφους, ψάχνοντας για καρχαρίες στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, όταν παρατήρησαν ένα μικρό πλάσμα σαν φάντασμα να κολυμπά στα ρηχά, μέσα σε μια γαλακτώδη σούπα.

Ο Στέρνες, διδακτορικός φοιτητής βιολογίας, ανέφερε: «Μεγεθύναμε τις εικόνες, τις βάλαμε σε αργή κίνηση και συνειδητοποιήσαμε ότι το λευκό σμήγμα αποβαλλόταν από το σώμα του μικρού καθώς κολυμπούσε. Πιστεύω ότι ήταν ένας νεογέννητος λευκός καρχαρίας που είχε μόλις αποβάλει το εμβρυϊκό του σμήγμα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό συνέβαινε πιθανόν ώρες, ίσως το πολύ μια μέρα, μετά τη γέννησή του».

Οι «μεγάλοι λευκοί» είναι οι ογκωδέστεροι αρπακτικοί καρχαρίες στον κόσμο και μπορούν να φτάσουν σχεδόν τα πέντε μέτρα σε μήκος, αλλά οι συνήθειες αναπαραγωγής τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι γεννούσαν μακριά στη θάλασσα, αλλά το βίντεο δείχνει ότι μπορεί να μετακινηθούν σε πιο ρηχά νερά για να αναπαραχθούν.

Ο Γκάουνα, ο οποίος έχει περάσει χιλιάδες ώρες κινηματογραφώντας καρχαρίες στη φύση, δήλωσε: «Η τοποθεσία γέννησης των λευκών καρχαριών είναι ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης των καρχαριών. Κανείς δεν έχει καταφέρει ποτέ να εντοπίσει πού γεννούν, και κανείς δεν έχει δει ένα νεογέννητο καρχαρία ζωντανό. Εχουν βρεθεί μόνο νεκροί λευκοί καρχαρίες μέσα σε νεκρές έγκυες μητέρες».

Μεγάλοι λευκοί καρχαρίες σε κατάσταση εγκυμοσύνης έχουν παρατηρηθεί στην ίδια περιοχή στα ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα τα προηγούμενα χρόνια, και ο Γκάουνα ανέφερε ότι είχε δει τρεις εγκύους καρχαρίες τις προηγούμενες εβδομάδες. «Τη συγκεκριμένη ημέρα, ένας από αυτούς βυθίστηκε πιο βαθιά στα νερά και λίγο αργότερα, εμφανίστηκε αυτός ο εντελώς λευκός μικρός καρχαρίας. Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε από πού ήρθε το μωρό».

Το νεογέννητο κινηματογραφήθηκε περίπου 300 μέτρα από την παραλία, υποδηλώνοντας ότι τα ρηχά νερά της ακτής της Καλιφόρνιας μπορεί να είναι μια τακτική τοποθεσία γέννησης για τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες. «Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η πρώτη ένδειξη που διαθέτουμε για ένα μωρό καρχαρία στη φύση, καθιστώντας την περιοχή μια οριστική τοποθεσία γέννησης», προσθέτει ο Στέρνες.

«Υπάρχουν πολλές υποθετικές περιοχές, αλλά παρά το έντονο ενδιαφέρον για αυτούς τους καρχαρίες, κανείς δεν έχει δει μια γέννηση, ή ένα νεογέννητο στη φύση», εξηγεί ο βιολόγος. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι αυτά τα νερά είναι πράγματι περιοχή αναπαραγωγής των λευκών καρχαριών. Αλλά αν ισχύει, θα θέλαμε οι νομοθέτες να παρέμβουν και να προστατεύσουν αυτά τα νερά, ώστε να βοηθήσουν τους λευκούς καρχαρίες να συνεχίσουν να ευδοκιμούν».

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες έχουν γκρι χρώμα στην κορυφή και λευκό στο κάτω μέρος τους, αλλά οι νέες εικόνες υποδηλώνουν ότι τα μωρά τους μπορεί να ξεκινήσουν ως καθαρά λευκά. Τα θηλυκά γεννούν ζωντανά μωρά και τα μικρά μπορεί να συνεχίσουν να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα ωάρια μετά τη γέννηση, καθώς και με μια μορφή «γάλατος» που εκκρίνεται στη μήτρα της μητέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...