507
Ο βρετανός αθλητής του στίβου Τζον ΜακΦόλ θα είναι ο πρώτος... παρα-αστροναύτης στην Ιστορία | Facebook

Παγκόσμια πρωτιά: Από παραολυμπιονίκης, αστροναύτης

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 09:40
Ο βρετανός αθλητής του στίβου Τζον ΜακΦόλ θα είναι ο πρώτος... παρα-αστροναύτης στην Ιστορία
|Facebook

Παγκόσμια πρωτιά: Από παραολυμπιονίκης, αστροναύτης

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 09:40

Τη νέα τάξη των ευρωπαίων αστροναυτών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Η ανακοίνωση έγινε στο Παρίσι, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο.

Η νέα τάξη (ESA Astronaut Class 2022) περιλαμβάνει πέντε αστροναύτες καριέρας που θα ενταχθούν άμεσα στο υπάρχον σώμα των ευρωπαίων αστροναυτών, ορισμένους επιλαχόντες ή «ρεζέρβες» (που, προσωρινά τουλάχιστον, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις νυν θέσεις εργασίας τους) και για πρώτη φορά έναν παρα-αστροναύτη με σωματική αναπηρία.

Οι πέντε νέοι αστροναύτες που θα στελεχώσουν την ESA είναι μία γαλλίδα πιλότος ελικοπτέρων διάσωσης, μια βρετανίδα αστροφυσικός, ένας ισπανός μηχανικός, ένας βέλγος βιοϊατρικός μηχανικός με διδακτορικό στη Νευροεπιστήμη και ένας ελβετός γιατρός.

Οι «ρεζέρβες» θεωρούνται και αυτοί αστροναύτες, αλλά η εκπαίδευσή τους θα ενεργοποιηθεί όταν προκύψει κάποια ανάγκη.

Ο παρα-αστροναύτης –μια παγκόσμια πρωτιά για την Ευρώπη– είναι ο Βρετανός Τζον ΜακΦόλ, αθλητής αγώνων δρόμου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο οποίος είχε χάσει το ένα πόδι του σε τροχαίο ατύχημα όταν ήταν 19 ετών.

Ο βρετανός Τζον ΜακΦόλ έχει συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Facebook)

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους (17.126 άνδρες και 5.397 γυναίκες) που είχαν αρχικά κάνει σχετική αίτηση από τα κράτη-μέλη, ενώ στον επόμενο γύρο είχαν προχωρήσει 831 άνδρες και 530 γυναίκες. Από την Ελλάδα είχαν κατατεθεί αρχικά 281 υποψηφιότητες (220 άνδρες και 60 γυναίκες), ενώ είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση επιλογής 22 άνδρες και δύο γυναίκες.

Ο Τζον ΜακΦόλ μίλησε στο BBC για τον ενθουσιασμό του που έγινε ο πρώτος αστροναύτης της ESA με ειδικές ανάγκες, λέγοντας ότι είναι ότι είναι πολύ περήφανος και ευγνώμων που του δόθηκε αυτή η ευκαιρία, σε «ένα τόσο γενναίο και τολμηρό έργο».

«Ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ εμπνευσμένο», προσέθεσε.

Ερωτηθείς τι τον έκανε να υποβάλει αίτηση για τη θέση, απάντησε ότι διέθετε τον συνδυασμό δεξιοτήτων και επιστημονικού υπόβαθρου ώστε να βοηθήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος «να απαντήσει στην πολύ φιλόδοξη ερώτηση: μπορούμε να φέρουμε κάποιον με σωματική αναπηρία στο Διάστημα, να εργαστεί στο Διάστημα με ασφάλεια;».

Ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που θα ταξιδέψει στο Διάστημα είναι παρασημοφορημένος αθλητής (Facebook)

Οι νέοι αστροναύτες θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Ευρωπαίων Αστροναυτών, στην Κολωνία της Γερμανίας. Μετά τη συμπλήρωση 12μηνης εκπαίδευσης, θα αρχίσουν εκπαίδευση για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, σε επόμενο στάδιο, σε άλλες, πιο μακρινές αποστολές, όπως στη Σελήνη.

Ο γερμανός γενικός διευθυντής της ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ, έκανε επίσης γνωστό ότι η συνάντηση του συμβουλίου των υπουργών των κρατών-μελών ενέκρινε τελικά τη χρηματοδότησή του με 16,92 δισ. ευρώ για την τριετία 2023-25, έναντι 14,51 την περίοδο 2019-22 (αύξηση προϋπολογισμού κατά 17%).

Τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθυνθούν στο επιστημονικό πρόγραμμα (3,2 δισ. ευρώ, ποσοστό 19%), στις μεταφορές-εκτοξεύσεις στο Διάστημα (2,8 δισ., 17%), στην ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση του Διαστήματος (2,7 δισ. ευρώ, 16%), στην παρατήρηση της Γης από το Διάστημα (2,7 δισ. ευρώ, 16%) και στις τηλεπικοινωνίες από το Διάστημα (1,9 δισ. ευρώ, ποσοστό 11%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...