341
Καρέ από αμερικανική διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση | REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 22:00
Καρέ από αμερικανική διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση
|REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 22:00

Ο φλαμανδός πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο είναι ένας από τους συνυπογράφοντες μία επιστολή για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών να διαχειρίζονται το σώμα τους κατά βούληση και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης και της κύησης.

Το κείμενο υποστηρίζει το παγκόσμιο δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλείς αμβλώσεις, ενώ παράλληλα ζητάει την άμεση επαναλειτουργία των σχετικών κλινικών για εκτρώσεις, οι οποίες παραμένουν προσωρινά κλειστές, όπως σημειώνει ο Guardian.

Εκτός του Ντε Κρο, την επιστολή υπογράφουν υπουργοί από τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Οι υπογράφοντες λένε ότι η άμβλωση πρέπει να θεωρείται απαραίτητη υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης και ζητούν παγκόσμια εκστρατεία για τη διακίνηση «πραγματικών και αμερόληπτων πληροφοριών», ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να κατανοούν τις επιλογές τους.

Η επιστολή –που δημοσιεύτηκε από το αντι-Τραμπ αφετηρίας κίνημα SheDecides– απαιτεί εφαρμογή των επικείμενων αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την άμβλωση και συγχρόνως έγκριση της χρήσης ενός συγκεκριμένου φαρμάκου που την εξυπηρετεί και δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να εγκυμονεί ένα ανεπιθύμητο έμβρυο, καμία γυναίκα δεν πρέπει να πεθάνει λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού. Το θεμέλιο ενός δίκαιου και ισότιμου κόσμου είναι το δικαίωμα καθεμιάς να αποφασίζει για το δικό της σώμα. Κάθε γυναίκα παντού στον κόσμο έχει το δικαίωμα σε ασφαλή, νόμιμη έκτρωση, σε υγειονομική περίθαλψη, ολοκληρωμένη εκπαίδευση σεξουαλικότητας και αντισύλληψης» λέει η επιστολή.

«Αλλά αυτήν τη στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια στερούνται συνήθως της πλήρους πρόσβασης στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα και στις ελευθερίες. Η αυξημένη σεξουαλική βία και η βία που βασίζεται στο φύλο καθιστούν την ανάγκη εξασφάλισης ισότητας μεταξύ των φύλων πιο επιτακτική από ποτέ».

Οσοι αντιδρούν στις ελεύθερες αμβλώσεις συχνά «καθοδηγούνται και χρηματοδοτούνται από οργανωμένες ομάδες συμφερόντων» συνεχίζει η επιστολή. «Στέκονται έξω από κλινικές, εκφοβίζουν και παρενοχλούν γυναίκες και κορίτσια που αναζητούν βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, λειτουργούν και πίσω από τα παρασκήνια, συνεργάζονται με ομάδες και πολιτικούς κατά των αμβλώσεων και διαδίδουν ψεύδη και παραπληροφόρηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...