Σύγκλιση στα «μεγάλα θέματα», αλλά και πολλά μικρά θέματα που μένουν ανοιχτά γιατί δεν υπήρχε χρόνος να συζητηθούν άφησε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές που διακόπηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Τουλάχιστον αυτή ήταν η κυβερνητική γραμμή ανάλυσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η αλήθεια φαίνεται πως είναι ελαφρώς διαφορετική, αφού τα όσα φτάνουν ως πληροφορίες από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον κινούντα σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν δραματικά – με την άτυπη συμφωνία για προκαταρκτική συμφωνία για σήμερα Τρίτη να έχει παρέλθει. Επόμενο χρονικό ορόσημο το Πάσχα, το οποίο όλες οι πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδας θέτουν σαν όριο για το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε για ανάγκη συμφωνίας «γύρω από το Πάσχα» ενώ δέχτηκε τη σύνδεση της αξιολόγησης με μια δεύσμευση των δανειστών για το χρέος.
Ενδεικτικό του οριακού της κατάστασης δεν είναι άλλο από τα ίδια τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος στις αρχές του Φεβρουαρίου στη Βουλή δήλωνε: «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο». Και, μαντέψτε, ο Μάιος σχεδόν έφτασε…
Η παύση των συνομιλιών έγινε για να μεταβούν οι δύο πλευρές στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν από τη Δευτέρα 18 Απριλίου με επόμενο ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας, όπως το προσδιόρισε ο κ. Τσακαλώτος, το Eurogroup την Παρασκευή 22 Απριλίου.
Σε δηλώσεις του, μετά τα μεσάνυχτα, ο υπουργός επισήμανε ότι «συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο».
Οπως το προσδιόρισε ο κ. Τσακαλώτος, οι θεσμοί θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ «για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου».
Η πλευρά των θεσμών δεν θα ήταν αρνητική σε κλιμακωτή διαδικασία υλοποίησης προαπαιτούμενων. Αντίθετα, η Αθήνα επιδιώκει να κλείσουν όλα τα μέτωπα ώστε να δοθεί ανάσα στις επενδύσεις
Πρόσθεσε ότι «θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση.
Σε ό,τι αφορά το ποια ακριβώς είναι αυτά τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων, ο κ. Τσακαλώτος δεν τα προσδιόρισε μεν, κυβερνητικές πηγές δήλωναν πάντως ότι υπάρχουν σημεία επαφής στα δημοσιονομικά και το φορολογικό. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αγκάθι αποτελεί το ύψος του αφορολόγητου, με την ελληνική πλευρά να το προσδιορίζει περί τις 9.000 ευρώ και τους δανειστές να συζητούν σε μια «περιοχή» λίγο πάνω από τις €8.000.
Η πλευρά των θεσμών δεν θα ήταν αρνητική σε κλιμακωτή διαδικασία υλοποίησης προαπαιτούμενων. Αντίθετα, η Αθήνα επιδιώκει να κλείσουν όλα τα μέτωπα ώστε να δοθεί ανάσα στις επενδύσεις, στην αγορά με εκταμίευση οφειλών αλλά κυρίως στις τράπεζες που βλέπουν και πάλι το σενάριο της περυσινές χρονιάς να απειλεί την ύπαρξή τους.
Πριν από τη διακοπή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί πολύωρη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, όπου κυριάρχησε η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης γινόταν λόγος για πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πάλι χωρίς οριστική συμφωνία.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως με βάση τα όσα διαρρέουν από την Ουάσινγκτον, στην ατζέντα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ δεν υπάρχει το θέμα του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης και επικρίνουν τους χειρισμούς των υπουργών της. «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές που ήμασταν και πέρυσι. Και, δυστυχώς, η χώρα σε όλα τα μέτωπα και τα πεδία περιπλανάται βυθιζόμενη», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον Real FM 97,8, με τον τομεάρχη οικονομίας της Συγγρού να θυμίζει πως «στο εσωτερικό υπάρχει στάση πληρωμών».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κυβερνητικά ανέκδοτα. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωσή του. «Δεν έμαθαν τίποτα από τα λάθη τους», τονίζει το Ποτάμι.
Με την πλάτη στον τοίχο
Δημοσιονομικά, Ασφαλιστικό αλλά και το ζήτημα του χρέους –όπου ο στόχος για αναδιάρθρωση απέχει αρκετά – φέρνουν την ελληνική πλευρά και πάλι με την πλάτη στον τοίχο.
Αν η πλευρά της ΕΕ στο φόντο της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ, αποδεχτεί τη διατύπωση του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου, απαιτήσεις που προχωρούν πιο βαθιά από τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο μέτωπο του διαλόγου –παρασκηνιακές ή μη- θα συνεχιστούν και οι πολιτικές ζυμώσεις θα κορυφωθούν.
Μαστίγιο από ΕΚΤ, καρότο από Κομισιόν
Και την ώρα που στην εγχώρια πολιτική σκηνή γίνονται προσπάθειες από το Μέγαρο Μαξίμου να υποβαθμιστεί το ζήτημα, τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό είναι… ανάμεικτης υφής.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ στηρίζει τη θέση του ΔΝΤ για τα σκληρά μέτρα που φαίνεται πως απαιτούνται για να κλείσει η διαπραγμάτευση, με τον Μπενουά Κερέ να τονίζει πως «σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ. «Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μία ισχυρή δέσμη μέτρων», τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν κινείται σε πιο… ήπιους τόνους, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής να τονίζει πως δεν έχει να προσθέσει «κάποιο σημαντικό νέο στα» όσα είναι ήδη γνωστά. «Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα ζητήματα, αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.
To υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις
Διευκρινίσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης έδωσε το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο υποστηρίζει ότι είναι «εφικτός στόχος το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις. Ειδικότερα, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων. Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Επίσης ανακοίνωσε ότι «καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί».
Για το ΕΚΑΣ, πάντως, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι η σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης.
Γεροβασίλη: «Μια συμφωνία που αφορά στην Ευρώπη»
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης, άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
«Το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης», σημείωσε, ενώ και στην αρχική της τοποθέτηση είπε: «Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Την περασμένη εδβομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται από τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση η παραδοχή λαθών από τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλει στην κατανόηση όσων συμβαίνουν από τη διεθνή κοινή γνώμη».
Τόνισε επίσης ότι «οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος» και ότι «οι διαπραγματεύσεις γίνονται στην Αθήνα και την Ευρώπη γιατί είναι μια συμφωνία που αφορά στην Ευρώπη».
Για την παύση των συνομιλιών τα ξημερώματα, η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για εμπλοκή, αλλά για διακοπή λόγω της προγραμματισμένης εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Υποστήριξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, όχι όμως σε όλα τα ζητήματα, και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα.
«Οι συγκλίσεις είναι πολλές. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο τέλος, αλλά ήταν δύσκολο μέσα σε ένα βράδυ να τελειώσουν και να γραφτούν όλα αυτά τα σημεία τα οποία πρέπει να καταγραφούν στα δύο κείμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας σε άλλο σημείο ότι «υπάρχουν σημεία πολύ σημαντικά που έχουν κερδηθεί» και στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό και σε ζητήματα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «στην Ουάσινγκτον δεν υπάρχει πρόγραμμα διαπραγματεύσεων» και ότι «δεν αναμένεται καμία απόφαση από εκεί».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι την ώρα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ήταν σε εξέλιξη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη διαπραγματευτική ομάδα και ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες προτού φύγει για την Ουάσινγκτον.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους είπε ότι αν και το ΔΝΤ συνδέει το ζήτημα της αξιολόγησης με το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος, η συμφωνία του Ιουλίου δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διδάχθηκε τίποτα από την περυσινή αποτυχημένη διαπραγμάτευσή της» ανέφερε το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του και συνέχισε: «Αφησε ξανά τον χρόνο να κυλήσει, δεν είχε κανένα σχέδιο και έφθασε να διαπραγματεύεται σε ασφυκτικά περιθώρια με την πλάτη στον τοίχο.» Ακόμη και η κόντρα της με το ΔΝΤ, πέραν των επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να φέρει τους Ευρωπαίους εταίρους πιο κοντά στις θέσεις του Ταμείου και αποξένωσε τον μοναδικό σύμμαχο που είχαμε στο ζήτημα του χρέους.» Όπως τον Δεκαπενταύγουστο η Βουλή ψήφιζε το μνημόνιο του κ.Τσίπρα, τώρα φαίνεται ότι πασχαλιάτικα θα ψηφίζει το νέο πακέτο μέτρων. Αν δεν πιάσουμε ξανά καλοκαίρι.»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News