378
| INTIMEnews

Πάει πιο πίσω (λόγω αντιδράσεων) η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 11:33
|INTIMEnews

Πάει πιο πίσω (λόγω αντιδράσεων) η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 11:33

Παράταση στη διαβούλευση επί του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία συμμετείχε από κοινού με τον υφυπουργό Αγγελο Συρίγο και τον γενικό γραμματέα Αποστόλη Δημητρόπουλο.

Συνεχίζοντας τις συζητήσεις για το σχέδιο νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις», η τπουργός είχε προτείνει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία και πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.

Πλέον το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση ως τις 19 Ιουνίου και εν συνεχεία, μετά τη σχετική επεξεργασία, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προς επεξεργασία από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την ψήφισή του στην Ολομέλεια εντός Ιουλίου.

Στη σύνοδο τονίστηκε ότι Υπουργείο και Πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, με διαφορετικές προσεγγίσεις να εστιάζουν κατά βάση στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ. Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε και πάλι ότι αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις και ότι θα ενσωματώσει αρκετές από αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί.

Η ρύθμιση που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα «πυρά» είναι η επιλογή πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΕΙ, στο οποίο θα μετέχουν εξωπανεπιστημιακοί υψηλού κύρους.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται η «Καθημερινή», εκρίθη απαραίτητο να δοθεί παράταση στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, έπειτα και από σχετικό αίτημα της συνόδου των πρυτάνεων.

«Είναι θεμιτό», ανέφερε η ίδια πηγή, «οι πανεπιστημιακοί να θέλουν επιπλέον χρόνο, ωστόσο συμφωνούν στα 4/5 του νομοσχεδίου και ενστάσεις υπάρχουν μόνο για το μοντέλο διοίκησης».

«Οι πρυτάνεις θέλουν ο πρύτανης να εκλέγεται απο την πανεπιστημιακή κοινότητα αποκτώντας πολιτική νομιμοποίηση στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ», λέει στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι ηγεσίες ΕΚΠΑ και ΑΠΘ εμφανίζονται θετικές σε κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ στην επιλογή πρύτανη από το Συμβούλιο αντιδρούν τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων , Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, τέλος, εξετάζονται αλλαγές στο νομοσχέδιο που ικανοποιούν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ενδεικτικά θα μπορού να είναι κοσμήτορες και αναπληρωτές καθηγητές, θα απαιτούνται προσόντα για τη μονιμοποίηση επίκουρων, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για μικρότερα ΑΕΙ που μπορεί να μην έχουν επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ και για τις διάφορες θέσεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...