838
H έδρα του Ιδρύματος των Γκέιτς στο Σιάτλ. Το Bill & Melinda Gates Foundation δεν θα επηρεαστεί από το διαζύγιο των ιδρυτών του | REUTERS/Lindsey Wasson

Οχι, το Ιδρυμα των Γκέιτς δεν χωρίζει…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 09:29
H έδρα του Ιδρύματος των Γκέιτς στο Σιάτλ. Το Bill & Melinda Gates Foundation δεν θα επηρεαστεί από το διαζύγιο των ιδρυτών του
| REUTERS/Lindsey Wasson

Οχι, το Ιδρυμα των Γκέιτς δεν χωρίζει…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 09:29

Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει καταστεί εμβληματικό όσον αφορά τη φιλανθρωπία του 21ου αιώνα, έχει φθάσει σε σημείο να απασχολεί 1.600 υπαλλήλους για να στέλνει σε 135 χώρες την κατ’ έτος ενίσχυση των 5 δισ. δολαρίων. Είναι πια το κορυφαίο ιδιωτικό ίδρυμα στον χώρο της Υγείας λένε οι New York Times, συνεπώς κάθε προσωπικό πρόβλημα των Γκέιτς, όπως τώρα η υποβολή αιτήσεων διαζυγίου, έχει πλανητικό ενδιαφέρον.

Ετσι τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν ο κόσμος έμαθε ότι οι δύο συμπρόεδροι του ιδρύματος δεν θα συνεχίσουν στη ζωή ως σύζυγοι, αναστατώθηκε. Τόσοι οι εργαζόμενοι όσο και οι παραλήπτες της βοήθειας που στέλνουν οι Γκέιτς αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί στο εξής και αν το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει ή αν οι στρόφιγγες θα κλείσουν.

Το μήνυμα από την έδρα του Ιδρύματος Γκέιτς, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ήταν σαφές. Ο Μπιλ και η Μελίντα μπορεί να χωρίζουν, όμως το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα εξακολουθήσει να παράγει το φιλανθρωπικό έργο του. Δεν θα αλλάξουν καν οι ρόλοι τους ως συμπροέδρων στο Ιδρυμα. Για την αφοσίωση των Γκέιτς στο Ιδρυμα που φέρει τα ονοματεπώνυμά τους διαβεβαίωσε με σχετικό email το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος, Μαρκ Σούτζμαν.

«Αν και η στιγμή είναι δύσκολη για το ζευγάρι, τόσο ο Μπιλ όσο και η Μελίντα μού ζήτησαν ρητώς και κατηγορηματικώς να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους για ό,τι κάνετε κάθε ημέρα, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19, καθώς και για την υποστήριξη και την κατανόησή σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» είπε ο Σούτζμαν στους υπαλλήλους του Ιδρύματος.

Από νομικής απόψεως, λένε οι ΝΥΤ που συζήτησαν με ειδικούς για τα ιδρύματα επιστήμονες, το κεφάλαιο του Ιδρύματος δεν μπορεί να διαχωριστεί ως άλφα ή βήτα περιουσιακό στοιχείο του ενός ή του άλλου Γκέιτς. Ωστόσο δεν διασφαλίζεται από καμία νομική ρήτρα ότι η πορεία του Ιδρύματος θα παραμείνει η ίδια και στο μέλλον.

Πάντως το Ιδρυμα έχει δεσμεύσει μέχρι τώρα 1,75 δισ. δολάρια για την ανταπόκρισή του στη νόσο Covid-19 και έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας συμφωνίας για τη μεταφορά εμβολίων στις φτωχές χώρες.

Το Ιδρυμα Γκέιτς είναι αυτό που μετέβαλε την εικόνα του Μπιλ ως ιδρυτή και επιχειρηματία της Microsoft έπειτα από τις τριβές που είχε με το Δημόσιο όσον αφορά τις αντιμονοπωλιακές διατάξεις του αμερικανικού νόμου. Πλέον έχει διαμορφωθεί η εικόνα του φιλανθρώπου που ακριβώς λόγω της κοινωνικής προσφοράς του απέκτησε άμεση πρόσβαση σε αρχηγούς κρατών και ηγέτες της βιομηχανίας.

Η Νο 2 γυναίκα στον κόσμο του πλούτου

Η κυρία Γκέιτς διατηρεί το δικό της, αυτόνομο κοινωνικό και επιχειρηματικό προφίλ –«αναπτυσσόμενο» κατά τους ΝΥΤ- τόσο μέσω της δουλειάς της για το Ιδρυμα όσο και μέσω της δικής της εταιρείας, της Pivotal Ventures, την οποία από το 2015 έχει στρέψει σε δράσεις υπέρ της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών. Κάποιοι παρατήρησαν πάντως ότι ήδη έσπευσε να προσθέσει και το πατρικό της επώνυμο στον λογαριασμό της στο Twitter.

Είναι βέβαιο ότι και μετά το διαζύγιό της η Μελίντα θα είναι η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο παρατηρεί και ο βρετανικός Guardian, αφού ο διακανονισμός μεταξύ του ζεύγους θα της αποφέρει ένα προσωπικό κεφάλαιο περί τα 73 δισ. δολάρια.

Στην αίτηση διαζυγίου της, που κατατέθηκε στο δικαστήριο του Σιάτλ, η Μελίντα δήλωσε ότι ο γάμος της με τον Μπιλ «έχει σπάσει ανεπανόρθωτα» και κάλεσε το δικαστήριο να μοιράσει την περιουσία του ζεύγους που εκτιμάται σε 146 δισ. δολάρια. Το μοίρασμα 50-50 θεωρείται πιθανό επειδή δεν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο, κάτι που στην Πολιτεία Ουάσινγκτον διασφαλίζει τη διά του δύο διαίρεση της περιουσίας, κινητής και ακίνητης.

Με τα 73 δισ. δολάρια στην τσέπη της, η Μελίντα θα καταταγεί δεύτερη στη λίστα των πλουσιότερων γυναικών, πίσω από τη Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μεγιέρ, τη βαθύπλουτη κληρονόμο της L’Oreal (η οποία διαθέτει περιουσία περί τα 86 δισ. δολάρια).

Ο εντυπωσιακός πλούτος του ζευγαριού που χωρίζει περιλαμβάνει το κύριο σπίτι τους, 66.000 τετραγωνικών μέτρων με θέα στη λίμνη Ουάσινγκτον, το οποίο εκτιμάται στα 130 εκατ. δολάρια, και μία σειρά από παραθεριστικές κατοικίες, όπως ένα οίκημα 43 εκατ. δολαρίων στο Σαν Ντιέγκο, ένα ράντσο αξίας 59 εκατ. δολαρίων στη Φλόριντα και ένα  ράντσο 492 στρεμμάτων στο Ουαϊόμινγκ. Εκτός από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων, το ζευγάρι διαθέτει αρκετά ιδιωτικά τζετ και στόλο αυτοκινήτων.

  • Λεπτομέρεια από το σπίτι των 66.000 τετραγωνικών μέτρων των Μπιλ και Μελίντα: στη βιβλιοθήκη του υπάρχει και χειρόγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το οποίο ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε σε δημοπρασία το 1994 καταβάλλοντας 31 εκατ. δολάρια.
  • Λεπτομέρεια από τις κρεβατοκάμαρες των Κροίσων: το διαζύγιο των Γκέιτς έρχεται αμέσως μετά το διαζύγιο του ζεύγους Μπέζος, της Amazon. H διαζευγμένη Μακένζι Σκοτ κατέστη η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία 38 δισ. δολάρια, τα οποία σήμερα έχουν γίνει 60 δισ. δολάρια.

Η Μελίντα Γκέιτς έχει περιγραφεί από το περιοδικό Forbes ως «η πιο ισχυρή γυναίκα στη φιλανθρωπία». Το 2019 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο The Moment of Lift, σχετικά με τη σημασία της γυναικείας ισχυροποίησης. Τότε είχε δώσει και μία συνέντευξη στην οποία είχε δηλώσει: «Ο Μπιλ και εγώ είμαστε ίσοι συνεργάτες. Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι ίσοι στη δουλειά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...