205
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα | INTIMENEWS/NIKOΣ ΒΗΧΟΣ

«Οχι» της Αγκυρας για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 09:47
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
|INTIMENEWS/NIKOΣ ΒΗΧΟΣ

«Οχι» της Αγκυρας για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 09:47

Για πρώτη φορά από το 2010 –και με εξαίρεση κάποια χρόνια κατά τα οποία εκτελούνταν εργασίες συντήρησης– δεν θα γίνει εφέτος θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα της Τουρκίας.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατόπιν απόφασης των τουρκικών Αρχών, άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά δόθηκε φέτος για την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής των Εννιαήμερων της Παναγίας και όχι τον Δεκαπενταύγουστο, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως συνέβαινε τα τελευταία 11 χρόνια.

Στην τελετή της 23ης Αυγούστου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, όπως ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται τον Δεκαπενταύγουστο στη γενέτειρά του Ίμβρο.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη, πέρυσι η άδεια είχε δοθεί την τελευταία στιγμή, κατόπιν παρέμβασης του ιδίου του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες εθνικιστικοί κύκλοι είχαν εξαπολύσει έναν πόλεμο προπαγάνδας κατά του κ. Βαρθολομαίου, ανακακλύπτοντας «βρώμικο παιχνίδι» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο γύρω από τα θέματα του Πόντου.

Οι ίδιοι κύκλοι ενοχλήθηκαν από την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ισχυρίζονται ότι είναι πρόκληση για την Τουρκία ο εορτασμός της Παναγίας εκείνη την ημέρα, επειδή, όπως λένε, συμπίπτει με την επέτειο της Αλωσης της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...