298
Οι οκτώ αξιωματικοί την ώρα που οδηγούνται στον Αρειο Πάγο για την τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης, τον Ιανουάριο του 2017 | Nikos Libertas / SOOC

«Οχι» στο νέο αίτημα για την έκδοση των δύο τελευταίων τούρκων αξιωματικών

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 13:43
Οι οκτώ αξιωματικοί την ώρα που οδηγούνται στον Αρειο Πάγο για την τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης, τον Ιανουάριο του 2017
|Nikos Libertas / SOOC

«Οχι» στο νέο αίτημα για την έκδοση των δύο τελευταίων τούρκων αξιωματικών

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 13:43

Το τρίτο και τελικό «όχι» στο αίτημα της Τουρκίας σχετικά με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι είπε το Συμβούλιο Εφετών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα για την έκδοση των δύο τελευταίων αξιωματικών, επικαλούμενο τις συνθήκες υπό τις οποίες θα κρατηθούν και θα δικαστούν οι ίδιοι, αν παραδοθούν στη γείτονα χώρα η οποία θα τους αντιμετωπίσει ως πραξικοπηματίες. Αντίστοιχα αρνητικές ήταν οι αποφάσεις για τους άλλους έξι αξιωματικούς στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την περασμένη εβδομάδα.

Οι οκτώ αξιωματικοί, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, κρατούνται ακόμη από τις ελληνικές Αρχές, μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για τα αιτήματα για άσυλο που έχουν καταθέσει. Ωστόσο, όπως και με τις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο διέταξε να απελευθερωθούν, αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης επικαλέστηκε τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες είχε απορριφθεί το πρώτο αίτημα των τουρκικών Αρχών.

Μάλιστα εξέφρασε την έκπληξη του που μόλις δέκα ημέρες μετά οι τουρκικές Αρχές έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα. Χαρακτήρισε «οδυνηρή» τη διαδικασία τόσο για τη χώρα που ζητεί επιμόνως την έκδοση των οκτώ όσο και για τη χώρα που την αρνείται την έκδοσή των.

«Δεν μπορώ να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις;», ρώτησε ο ίδιος.

«Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Ομως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία, θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών», τόνισε

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...