404
Πουτζντεμόν και Σάντσεθ. Η Δικαιοσύνη δεν ενέκρινε τη χορήγηση αμνηστίας στον πρώτο και δυσκόλεψε τον πολιτικό βίο του ισπανού πρωθυπουργού | REUTERS (Bruna Casas και Denis Balibouse/Pool)

Οχι αμνηστία στον Πουτζντεμόν, γερό χαστούκι στον Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 18:55
Πουτζντεμόν και Σάντσεθ. Η Δικαιοσύνη δεν ενέκρινε τη χορήγηση αμνηστίας στον πρώτο και δυσκόλεψε τον πολιτικό βίο του ισπανού πρωθυπουργού
|REUTERS (Bruna Casas και Denis Balibouse/Pool)

Οχι αμνηστία στον Πουτζντεμόν, γερό χαστούκι στον Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 18:55

Νέα πολιτική αναταραχή ξέσπασε στην Ισπανία έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην αποδεχθεί τη χορήγηση αμνηστίας στον αυτονομιστή πολιτικό  Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οργανωτή του παρανόμου «δημοψηφίσματος» του 2017 περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η απόφαση ερμηνεύεται ως «χαστούκι στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ», ο οποίος εφέτος έκανε κοινοβουλευτικό κομπρεμί με τους καταλανούς αυτονομιστές μόνο και μόνο για να κυβερνήσει ο ίδιος, καθώς δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Με κάποια ακατανόητη διάθεση, πάντως, η Repubblica χαρακτήρισε «συναρπαστικό» το ψευδοδημοψήφισμα του (παραμένοντος στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του φυγάδος) Πουτζντεμόν.

Ως γνωστόν, εκείνη η… συναρπαστική παρανομία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία. Οι δικαστές ικανοποίησαν το λαϊκό αίσθημα και αρνήθηκαν την εφαρμογή της αμνηστίας που εγκρίθηκε προ μηνών ως αποτέλεσμα του προαναφερθέντος κομπρεμί σοσιαλιστών-αυτονομιστών. Κατά το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ οι κατηγορίες της τρομοκρατίας και της ανυπακοής γίνεται να ακυρωθούν, αυτό που δεν επιδέχεται αμνηστία είναι το αδίκημα της υπεξαίρεσης και κατάχρησης δημοσίων πόρων από πλευράς της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας για τη χρηματοδότηση του «δημοψηφίσματος».

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισχύει και για τον αυτονομιστή ευρωβουλευτή Τόνι Κομίν, όπως και για τα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης Ραούλ Ρομέβα, Τζορντί Τουρούλ, Ντολόρς Μπάσα και Οριόλ Χουνκουέρας. Ολοι αυτοί κατέληξαν στη φυλακή και απελευθερώθηκαν κατόπιν απονομής χάριτος το 2021. Οι αναλυτές θεωρούν «άσχημο πλήγμα για τον Σάντσεθ» την εξέλιξη, αν και δεν διαφαίνεται κίνδυνος υπονόμευσης της κυβερνητικής σταθερότητας στη Μαδρίτη. Ωστόσο τα αυτονομιστικά κόμματα χαρακτήρισαν αμέσως «υποκινούμενη» τη δικαστική απόφαση.

Οι αυτονομιστές κατέδειξαν ως εμπνευστή της απόφασης των ανωτάτων δικαστών το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Σάντσεθ. Ο δε Πουτζντεμόν, αφού πρώτα κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι εξέδωσε «πολιτική απόφαση», κατόπιν εξύβρισε την ισπανική Δικαιοσύνη μέσω ανάρτησής του στα social media. Ο φυγάς έγραψε στην πλατφόρμα Χ μόνο δύο λέξεις: «Toga Nostra», φράση που σημαίνει «η δική μας Δικαιοσύνη» και παραπέμπει στην εγκληματική οργάνωση Κόζα Νόστρα της Σικελίας, δηλαδή στη Μαφία.

Η εφαρμογή ή όχι της αμνηστίας σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο προσφυγών, πρώτα στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και αργότερα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγραψαν οι Ιταλοί. Καθώς το Λαϊκό Κόμμα ήδη έχει ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει τον νόμο Σάντσεθ-αυτονομιστών, τώρα ενδέχεται οι ισπανοί σοσιαλιστές να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες επίσημη γνωμοδότηση για το ζήτημα.

Ο νόμος Σάντσεθ-αυτονομιστών προβλέπει ακύρωση «ποινικών, διοικητικών και διαχειριστικών ευθυνών» για περίπου 300 κατηγορουμένους. Εκτιμάται, επίσης, ότι η απόφαση των ανωτάτων δικαστών δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό νέας καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...