883
Εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνει τους αστυνομικούς να περιμένουν έξω από την αίθουσα, στον διάδρομο του σχολείου |

Ουβάλντε: Η αστυνομία περίμενε 74 λεπτά για το κλειδί της τάξης που «δεν ήταν κλειδωμένη»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 10:10
Εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνει τους αστυνομικούς να περιμένουν έξω από την αίθουσα, στον διάδρομο του σχολείου
|

Ουβάλντε: Η αστυνομία περίμενε 74 λεπτά για το κλειδί της τάξης που «δεν ήταν κλειδωμένη»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 10:10

Η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στο μακελειό του σχολείου στο Ουβάλντε, με θύματα 19 παιδιά και δύο δασκάλες, ήταν μία μεγάλη αποτυχία.

Αυτό δήλωσε, την Τρίτη, ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας (DPS), Στίβεν Μακρόου, ο οποίος τόνισε ότι ο διοικητής που ήταν παρών στον τόπο της επίθεσης, έβαλε τη ζωή των αστυνομικών πάνω από τη ζωή των παιδιών.

Ο διοικητής των αστυνομικών που έσπευσαν στο δημοτικό σχολείο έλαβε «τρομακτικά κακές αποφάσεις» και οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση του περιστατικού δεν είχαν εκπαιδευτεί επαρκώς, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί άνθρωποι, δήλωσε ο Μακρόου σε μέλη της πολιτειακής Γερουσίας του Τέξας αναφορικά με το μακελειό της 24ης Μαΐου.

«Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η αντίδραση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην επίθεση στο δημοτικό σχολείο Ρομπ ήταν μία μεγάλη αποτυχία και σε πλήρη αντίθεση με την εκπαίδευσή τους», δήλωσε ο ίδιος.

Γονείς και συγγενείς των μαθητών και του προσωπικού έχουν εκφράσει την οργή τους σχετικά με τις ενέργειες της αστυνομίας μετά την εισβολή του ενόπλου στο σχολείο και την έναρξη των πυροβολισμών.

Ο Στίβεν Μακρόου εξηγεί στους γερουσιαστές του Τέξας πώς έγινε το μακελειό – Sara Diggins/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Οι αστυνομικοί περίμεναν έξω από την αίθουσα όπου βρισκόταν ο μακελάρης και οι μαθητές 74 λεπτά χωρίς να επέμβουν. Υποτίθεται ότι η αίθουσα ήταν κλειδωμένη και περίμεναν να βρεθεί το κλειδί. Ομως, ο Μακρόου σημείωσε ότι η πόρτα δεν ήταν κλειδωμένη και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να δουν αν η πόρτα ήταν ασφαλισμένη, ενώ άλλοι έψαχναν για ένα κλειδί.

«Δεν υπήρχε τρόπος… για τον δράστη να κλειδώσει την πόρτα από μέσα», είπε.

Οι πόρτες των δύο τάξεων στις οποίες ο μακελάρης σκόρπισε τον θάνατο – Texas Department of Public Safety/Handout via REUTERS

Τρία παιδιά ξεψύχησαν στο νοσοκομείο και μία δασκάλα στο ασθενοφόρο, αφού αιμορραγούσαν για πολλή ώρα μέσα στην αίθουσα. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είχαν σωθεί, αν οι αστυνομικοί είχαν επέμβει νωρίτερα.

Μέρες μετά από την επίθεση, η DPS του Τέξας ανακοίνωσε ότι 19 αστυνομικοί περίμεναν για περισσότερο από μία ώρα σε έναν διάδρομο έξω από τις τάξεις 111 και 112, πριν εισβάλει μια ειδική μονάδα υπό την ηγεσία της Συνοριακής Αστυνομίας των ΗΠΑ.

«Οι αστυνομικοί είχαν όπλα, τα παιδιά δεν είχαν κανένα όπλο. Οι αστυνομικοί είχαν στολές προστασίας, τα παιδιά δεν είχαν. Οι αστυνομικοί είχαν εκπαίδευση, ο δράστης δεν είχε. Μία ώρα, 14 λεπτά και οκτώ δευτερόλεπτα. Αυτός ήταν ο χρόνος αναμονής για τα παιδιά και για τους δασκάλους στην αίθουσα 111 προκειμένου να διασωθούν», σύμφωνα με τον διευθυντή της DPS.

«Τρία λεπτά μετά την είσοδο του δράστη στο δυτικό κτίριο, υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός ένοπλων αστυνομικών με προστατευτικές στολές για την απομόνωση, την παραπλάνηση και την εξουδετέρωσή του» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το μόνο πράγμα που σταμάτησε τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς από την εισβολή τους στις αίθουσες 111 και 112 ήταν ο διοικητής που βρισκόταν στο σημείο, ο οποίος αποφάσισε να βάλει τη ζωή των αστυνομικών πάνω από τη ζωή των παιδιών», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ακρόαση ο Μακρόου.

Ο ίδιος είπε ότι ο διοικητής που ήταν παρών στη σκηνή του περιστατικού ήταν ο αρχηγός της αστυνομίας των σχολείων του Ουβάλντε, Πιτ Αρεντόντο, ενώ «περίμενε για ασυρμάτους και οπλισμό και ασπίδες και για την ανάπτυξη της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων (SWAT). Περίμενε επίσης για ένα κλειδί, το οποίο δεν χρειάστηκε ποτέ».

Στο μεταξύ, ο Αρεντόντο είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν θεώρησε πως ήταν ο ίδιος ο διοικητής στον τόπο της επίθεσης και ότι δεν διέταξε την αστυνομία να μην εισβάλει στο κτίριο.

Ο Πιτ Αρεντόντο μιλά στους δημοσιογράφους – Mikala Compton/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα The Texas Tribune ότι άφησε τους δύο ασυρμάτους του έξω από το σχολείο, επειδή ήθελε τα χέρια του να είναι ελεύθερα για το όπλο του. Ο Αρεντόντο δήλωσε ότι κάλεσε για την αποστολή ειδικού εξοπλισμού, ενός σκοπευτή και για τα κλειδιά της αίθουσας, προκειμένου οι αστυνομικοί να εισβάλουν στην τάξη, ενώ περίμενε πίσω από τις πόρτες για 40 λεπτά προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική ανταλλαγή πυρών.

Μέλη της τοπικής κοινότητας μαζί με γονείς των θυμάτων παρότρυναν τον Αρεντόντο να παραιτηθεί στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της διοίκησης του σχολείου που έγινε τη Δευτέρα.

Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες για την ανικανότητα των αστυνομικών στο Ουβάλντε – REUTERS/Lisa Krantz

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Ουβάλντε, Ντον Μακλάφλιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η εισαγγελέας της Κομητείας του Ουβάλντε ζήτησε από την πόλη να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των αρχείων σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για το μακελειό στο σχολείο.

«Η εισαγγελέας του Ουβάλντε ζήτησε από την πόλη να μη δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε αρχείο που σχετίζεται με την έρευνά της. Η σχετική νομοθεσία που εφαρμόζεται στην πολιτεία του Τέξας περιορίζει τη δημοσιοποίηση πλάνων από κάμερες» που φέρουν αστυνομικοί, ανέφερε ο δήμαρχος.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η τοπική εισαγγελέας, αλλά και η DPS δεν έχουν δημοσιοποιήσει στην πόλη την οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έρευνά τους.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το σχολείο θα κατεδαφιστεί. «Δεν μπορείς ποτέ να ζητήσεις από ένα παιδί ή έναν δάσκαλο να πάει ξανά σε αυτό το σχολείο», είπε χαρακτηριστικά ο Μακλάφλιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News