Ο πιο σημαντικός υποστηρικτής (ορθότερα συνήγορος) της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο επικεφαλής του, Γενς Στόλτενμπεργκ, «ξαναχτύπησε», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ανοικτά πια ηγετικά μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, με πρώτο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (εδώ), για τον υπονομευτικό ρόλο του καθεστώτος Ερντογάν στους κόλπους της Συμμαχίας.
«Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα […] αλλά η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», θέλησε να εξηγήσει για την ανοχή που προσφέρει απλόχερα στις ενέργειες της Αγκυρας οι οποίες στρέφονται κατά μελών της ίδιας της Συμμαχίας (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και εσχάτως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για τις ΗΠΑ).
Εμφανιζόμενος ως «φωνή της λογικής», ο Στόλτενμπεργκ βγήκε να υπενθυμίσει σε όσους αντιδρούν για τον ρόλο τοποτηρητή που επιδιώκει να διαδραματίσει ο Ερντογάν, ότι η Τουρκία «συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών» (σ.σ. αποσιωπώντας βέβαια την «εργαλειοποίησή» τους από το τουρκικό καθεστώς για την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων σε Συρία και Λιβύη).
Επίσης, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία «φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», σε μία επισήμανση που μάλλον παραπέμπει σε προειδοποίηση-απειλή παρά σε «ευγενική υπενθύμιση» προς όσους αντιδρούν.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Στόλτενμπεργκ χρησιμοποίησε και πάλι τις γνωστές κοινοτοπίες περί «θετικής προσέγγισης» και «διατήρησης των ισορροπιών», όπως περηφανεύθηκε ότι έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, χάρη στον μηχανισμό αυτό ακυρώθηκαν ναυτικές ασκήσεις και περιορίστηκε ο κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων (σ.σ. προφανώς η οπτική του γενικού γραμματέα διαφέρει σε σχέση με αυτή του μέσου παρατηρητή όσων εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου).
Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δεν λύνει το πρόβλημα, παραδέχθηκε, αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις, ήταν η εκτίμηση του ανθρώπου που βρίσκεται εν μέσω της κρίσιμης και καθοριστικής για το μέλλον της Συμμαχίας συγκυρίας, στη θέση του επικεφαλής της…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News