Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας, δεν το κρύβει. Οχι μόνο είναι ο άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν –ως από χρόνα έμμισθος της Gazprom– αλλά το γιορτάζει κιόλας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που τόσο έχει διχάσει, αν όχι προκαλέσει, τη γερμανική κοινή γνώμη με τη φιλορωσική στάση του στον πόλεμο στην Ουκρανία, επέλεξε την Τρίτη να παραστεί στη δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο την επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρόντες βέβαια στην πρεσβεία της Ρωσίας ήταν ακόμη πολιτικοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), της Αριστεράς (Die Linke), όπως επίσης και κάτι βετεράνοι αξιωματούχοι από το ανατολικογερμανικό καθεστώς.
«Με την ευκαιρία του εορτασμού της νίκης της Σοβιετικής Eνωσης στον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Νετσάγιεφ προσκαλεί σε δεξίωση στη ρωσική πρεσβεία», ανέφερε η πρόσκληση του ρώσου διπλωμάτη στην οποία ανταποκρίθηκε ο Σρέντερ.
Η σύζυγoς του Σρέντερ, μάλιστα, η Σο-Γεόν Σρέντερ-Κιμ, όχι μόνο επιβεβαίωσε στο περιοδικό Der Spiegel την παρουσία του ζεύγους στην πρεσβεία, αλλά εξέφρασε και την έκπληξή της για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, άλλωστε πήγαν κι άλλοι.
Οντως πήγαν κι άλλοι στη δεξίωση του ρώσου πρέσβη, αλλά ποιοι άλλοι; Παρευρέθηκαν από το ακροδεξιό AfD ο πρώην αρχηγός Αλεξάντερ Γκάουλαντ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τίνο Χρουπάλα. Το «παρών» επίσης έδωσαν: ο 86χρονος σήμερα άλλοτε γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, SED, της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Εγκον Κρεντς, μια αμφιλεγόμενη φιγούρα που είχε διαδεχτεί τον Ερικ Χόνεκερ το 1989, στις ημέρες της Πτώσης του Τείχους και ο Κλάους Ερνστ, ο οποίος είχε υπάρξει αρχηγός του Die Linke.
Ο Χρουπάλα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σημείωσε ότι «προφανώς προσκλήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διακοπεί αυτός ο διάλογος, ακόμη και σε περιόδους κρίσης». Πριν από λίγες ημέρες πάντως ο ίδιος είχε προβλέψει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα ηττηθούν και ότι στο τέλος ο μόνος κερδισμένος θα είναι οι ΗΠΑ.
Από την πλευρά του κόμματος του Σρέντερ, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε ότι «η στάση του κόμματος προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμένει σαφής: είναι πολιτικά απομονωμένος με τη θέση του», αναφερόμενος στη σχέση του πρώην καγκελάριου με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και στις θέσεις που κατέχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.
O Κλάους Ερνστ υπερασπίστηκε την παρουσία του στην εκδήλωση, λέγοντας ότι, «παρά την περίπλοκη κατάσταση λόγω του πολέμου (στην Ουκρανία), η Ρωσία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα του φασισμού». Οχι ότι ο Ερνστ δεν είναι φιλορώσος: έχει ζητήσει από την Επιτροπή Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος να εισηγηθεί την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επειδή, όπως υποστήριξε, στρέφονται τελικά εναντίον των ίδιων των λαών της Ευρώπης και της βιομηχανίας της.
Απευθυνόμενος στους καλεσμένους του, ο ρώσος πρεσβευτής μίλησε για «μηχανή θανάτου» η οποία στοίχισε τη ζωή σε 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς και κατήγγειλε «αυξημένη προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η ιστορία υπέρ της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, να εξισωθούν θύματα και δήμιοι, νικητές και ηττημένοι». Ο ναζισμός «δεν πρέπει να έχει ούτε μία ευκαιρία να αναβιώσει, ούτε ως ρωσοφοβία», πρόσθεσε ο κ. Ντεσάεφ.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη δεξίωση, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή πολιτικών. «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να σχολιάσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Φιλελευθέρων (FDP) διευκρίνισαν ότι οι επικεφαλής τους δεν προσκλήθηκαν.
Οι διασυνδέσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη Ρωσία έχουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα. Ο πρώην καγκελάριος θεωρείται προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ συνέχισε να εργάζεται για ρωσικές εταιρίες ενέργειες και μετά την έναρξη του πολέμου, παρόλη την κριτική που του ασκήθηκε. Τον Μάιο του 2022 η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ (Bundestag) εισηγήθηκε περικοπή των προνομίων του Σρέντερ και η Βουλή κατόπιν αποφάσισε να του αφαιρέσει το γραφείο που διατηρούσε εντός του κοινοβουλίου και τους συνεργάτες που εργάζονταν σε αυτό. Δεν θίχτηκαν η σύνταξη και η προσωπική ασφάλειά του. Την προηγούμενη εβδομάδα το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου απέρριψε την προσφυγή του κατά της απόφασης των βουλευτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News