851
H Ούσα Βανς στο βήμα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, στις 17 Ιουλίου στο Μιλγουόκι | REUTERS/Mike Segar

Ούσα Βανς: Ποια είναι η σύζυγος του υποψηφίου αντιπροέδρου του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 11:42
H Ούσα Βανς στο βήμα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, στις 17 Ιουλίου στο Μιλγουόκι
|REUTERS/Mike Segar

Ούσα Βανς: Ποια είναι η σύζυγος του υποψηφίου αντιπροέδρου του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 11:42

Οι γυναίκες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο –όχι πάντα με την καλή έννοια– στη μέχρι τώρα ζωή του Τζέι Ντι Βανς, που εδώ και λίγες ημέρες είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βανς μεγάλωσε ουσιαστικά με τη γιαγιά του, καθώς η μητέρα του πάλευε με τις εξαρτήσεις. Μετά μπήκε στη ζωή του η Ούσα. Μέχρι σήμερα, γράφουν οι Times, στέκεται ακλόνητη στο πλευρό του, ακολουθώντας τον σε όλες τις ιδεολογικές στροφές του.

Σε μια σκηνή του περίφημου αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Hillbilly Elegy», ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς περιγράφει τη μητέρα του, ερείπιο πλέον από τον εθισμό της στα ναρκωτικά, να οδηγεί εκτός ελέγχου, έχοντας τον τρομοκρατημένο, μικρό σε ηλικία τότε, Τζέι Ντι στο πίσω κάθισμα.

Η Μπέβ Βανς επιτάχυνε «με εκατό μίλια την ώρα», έγραψε, «και μου είπε ότι επρόκειτο να τρακάρει το αυτοκίνητο και να μας σκοτώσει και τους δύο». Οταν τελικά αποφάσισε να επιβραδύνει, η μητέρα του γύρισε για να τον χτυπήσει. Ο  μικρός Τζέι Ντι διέφυγε στο σπίτι ενός γείτονα, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία. Από εκεί παρακολούθησε τη μητέρα του να οδηγείται με χειροπέδες σε ένα περιπολικό.

Ο πατέρας του έφυγε από το σπίτι όταν ο Βανς ήταν έξι ετών. «Ηταν ό,τι πιο λυπηρό είχα ζήσει» έγραψε. «Από όλα τα πράγματα που μισούσα στα παιδικά μου χρόνια, τίποτα δεν συγκρίνεται με τις πατρικές φιγούρες».

Η ταραγμένη παιδική του ηλικία στο Μίντλταουν του Οχάιο, στην καρδιά της Αμερικής, βουτηγμένη στον εθισμό και στη βία, δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Αλλά ο αγώνας του να ξεφύγει από τον κύκλο της κακοποίησης στο σπίτι οδήγησε τον Βανς πρώτα στους πεζοναύτες και μετά στη Νομική Σχολή του Γέιλ.

Εκεί, το 2013, ο Βανς και η κοπέλα του στο κολέγιο, Ούσα Τσιλουκούρι, κάλεσαν φίλους να συμμετάσχουν σε μια ομάδα συζήτησης για την «κοινωνική παρακμή στη λευκή Αμερική».

Για τον Βανς το θέμα ήταν βαθιά προσωπικό. Οι ακαδημαϊκές εργασίες που μελέτησε για τη ζωή της λευκής εργατικής τάξης αντανακλούσαν τη δική του παιδική ηλικία. Για την Ούσα, κόρη ινδών μεταναστών στο Σαν Ντιέγκο, το θέμα ήταν πιο μακρινό. Ομως άρχισε να βοηθά τον μελλοντικό σύζυγό της να συγκεντρώσει λίστες με υλικό ανάγνωσης για την ομάδα και εντυπωσιάστηκε από το πάθος του.

«Μου άρεσε που ήταν πολύ επιμελής» είχε δηλώσει η Ούσα στο NBC News το 2017. «Εμφανιζόταν στις 9 το πρωί στα ραντεβού μας για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί για το πρόγραμμα».

Η ομάδα συζήτησης έγινε τελικά η έμπνευση για τη γέννηση του «Hillbilly Elegy», του βιβλίου που έκανε τον Βανς διάσημο και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρον Χάουαρντ το 2020. Το βιβλίο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times επί 48 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, το 2016. Αποτυπώνει την απελπισία και το αίτημα για αλλαγές από τη λευκή εργατική τάξη των ΗΠΑ εκείνη την χρονιά, καθώς επαναστατούσε ενάντια στο κατεστημένο ψηφίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οκτώ χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα, ο Βανς μπήκε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ως γερουσιαστής του Οχάιο και βγήκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ. Κάποτε περιέγραφε τον Τραμπ ως «ηλίθιο» και ως «Χίτλερ της Αμερικής», όμως σήμερα ο Βανς είναι ένας αφοσιωμένος πιστός του κινήματος MAGA (Make America Great Again).

«Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στην πολιτική που έχουν πραγματικά την ικανότητα να προσελκύουν τόσο τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, λόγω της καταγωγής τους, όσο και τους μορφωμένους ψηφοφόρους των προαστίων, λόγω της ευφυΐας τους» είπε ένας παλιός φίλος του Βανς στους Times.

Στο κολέγιο ο Τζέι Ντι ήταν ο «κοινωνικός και γοητευτικός» και η Ούσα η «βιβλιοφάγος και συνεσταλμένη». Τώρα η κυρία Βανς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Στο «Hillbilly Elegy» ο Βανς περιγράφει την Ούσα ως την «πνευματική του οδηγό». Σε μια συνέντευξη το 2020 με τη συντηρητική podcaster Μέγκιν Κέλι, είπε: «Είμαι ένας από εκείνους τους τύπους που ωφελούνται πραγματικά με το να έχουν μια ισχυρή γυναικεία φωνή πάνω από τον αριστερό τους ώμο, να τους λέει: “Μην κάνεις αυτό, κάνε εκείνο”». Επί χρόνια, είπε, αυτή η γυναίκα ήταν η γιαγιά του. «Τώρα είναι η Ούσα».

Πριν γνωρίσει τον Βανς, η Ούσα σπούδασε Ιστορία στο Γέιλ και στη συνέχεια πήγε ως υπότροφος του Ιδρύματος Γκέιτς στο Κέιμπριτζ, όπου πήρε πτυχίο στην πρώιμη Σύγχρονη Ιστορία, μελετώντας το εμπόριο βιβλίων στην Αγγλία του 17ου αιώνα. Το 2009 είχε δηλώσει ότι τα ενδιαφέροντά της περιλάμβαναν το μαγείρεμα, τους μεγάλους περιπάτους και τη «μανία για τη νομική επιστήμη».

Κινείτο σε φιλελεύθερους κοινωνικούς κύκλους, σύμφωνα με τους New York Times. Το 2014, τη χρονιά που παντρεύτηκε τον Βανς, ήταν ακόμη εγγεγραμμένη στο Δημοκρατικό κόμμα. Μετά τη Νομική ο Ούσα εργάστηκε για τον Τζον Ρόμπερτς, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, και για τον μελλοντικό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρετ Κάβανο, όταν ήταν δικαστής εφετείου στην Ουάσινγκτον. Και οι δύο είναι συντηρητικοί.

Συνέχισε, παράλληλα, να εργάζεται  για τη δικηγορική εταιρεία Munger, Tolles & Olson, η οποία περιγράφει την εταιρική κουλτούρα της ως «ριζικά προοδευτική».

Η 38χρονη Ούσα παραδέχεται ότι η πολιτική άνοδος του συζύγου της ήταν «ένα σοκ» αλλά και «μια περιπέτεια». Σε συνέντευξή της τον περασμένο μήνα είπε: «Δεν τρελαίνομαι να αλλάξω τίποτα στη ζωή μας αυτή τη στιγμή. Αλλά πιστεύω στον Τζέι Ντι και τον αγαπώ πραγματικά, έτσι θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί». Μαζί της θα περιμένει και ολόκληρος ο πλανήτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...