337
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση της νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν | Twitter/ Ursula von der Leyen

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα παραλύσουμε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 09:21
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση της νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν
|Twitter/ Ursula von der Leyen

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα παραλύσουμε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 09:21

Η βιαιότητα της ρωσικής επέμβασης ώθησε τους Δυτικούς να υιοθετήσουν τελικά μια νέα σειρά ππολύ πιο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα και στον Βλαντίμιρ Πουτιν: αποφάσισαν κυρίως να αποκλείσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

Μια ενέργεια που θα «εμποδίσει τις ρωσικές τράπεζες να διενεργούν την πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών τους και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές θα μπλοκαριστούν», όπως υπογράμμισε από την πλευρά της, αργά τη νύχτα του Σαββάτου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Oι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου και να «παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα να καταφύγει σε αυτά ώστε να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα λόγια της Φον ντερ Λάιεν.

«Θα παραλύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό θα παγώσει τις συναλλαγές της και θα είναι αδύνατο για την Κεντρική Τράπεζα να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία», εξήγησε η ίδια, προσθέτοντας ότι θα εμποδιστούν οι ρώσοι ολιγάργχες να χρησιμοποιούν τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Τα μέτρα θα επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που ξεκίνησε», σημείωσε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, για να συνεχίσει: «Ο Πούτιν πήρε έναν δρόμο με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά αυτό που επίσης κάνει είναι να καταστρέφει το μέλλον της χώρας του».

Οι νέες κυρώσεις θα θέσουν εντέλει στο στόχαστρο τους ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα δυτικών κρατών.

Η Ρωσία είναι πλέον ένας «οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας», με το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση» , την ώρα που μια ομάδα εργασίας «θα εντοπίζει» τα «γιοτ, τα τζετ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες» ρώσων ολιγαρχών, όπως ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Εκτιμούμε την υποστήριξη και την πραγματική βοήθειά σας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Ο ουκρανικός λαός δεν θα το ξεχάσει ποτέ!», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...