435
| REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προς απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική λόγω νέας μετάλλαξης

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 10:17
|REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προς απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική λόγω νέας μετάλλαξης

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 10:17

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της αφρικανικής ηπείρου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στην Μποτσουάνα και στη Νότια Αφρική. Αυτό αποκάλυψε με ανάρτησή της την Παρασκευή, στο Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προαναγγέλλοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις πτήσεων.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, λόγω της παραλλαγής που προβληματίζει, Β.1.1.529» δήλωσε, η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, απηχώντας την ανησυχία που υπάρχει διεθνώς για αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Ηδη εξάλλου η Βρετανία επέβαλε απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, προκαλώντας την αντίδραση της Πρετόρια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής σχολίασε πως η απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική εξαιτίας του εντοπισμού ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο και η Σιγκαπούρη θα περιορίσει και αυτή τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, ανέφεραν ιολόγοι.

Την Πέμπτη, η Βρετανία απαγόρευσε προσωρινά από σήμερα τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, μετά την ανακοίνωση για τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει, τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Παντόρ.

Η Νότια Αφρική θα έρθει σε επαφή με τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους, προστίθεται στη δήλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...