Η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει άμεσα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών της με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
Οπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου προτού αρχίσει το «παζάρι» με τον τούρκο πρόεδρο για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, «η εξεύρεση λύσης σε αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα».
Αναφερόμενη μάλιστα στην κατάσταση στον Εβρο, η γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε για «πολιτικά υποκινούμενη πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα», η οποία «πρέπει να τερματιστεί», καθιστώντας σαφές ότι η μακροπρόθεσμη σχέση της ΕΕ με την Αγκυρα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αντιμετωπιστεί η οξεία κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων στάθηκε επίσης στην ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξης τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, καθώς και μεταφοράς στην ηπειρωτική Ευρώπη όσων έχουν φθάσει (και εγκλωβιστεί) στα ελληνιά νησιά – και ιδιαίτερα των ανηλίκων.
Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι από την αρχή της θητείας της στην προεδρία της Κομισιόν, είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το Μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα η Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο, συνεκτικό πλάνο της για το ζήτημα, μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσων, Ιλβα Γιόχανσον, με τα κράτη-μέλη.
«Μπροστά μας», είπε, «έχουμε ένα δίλημμα: οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια, αλλά και η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια» και αφού απέρριψε την πολιτική πίεση που δημιούργησε η Τουρκία στο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, αναφέρθηκε στις προσδοκίες της συνάντησης με τον Ερντογάν:
«Απόψε θα έχουμε την επανεκκίνηση ενός διαλόγου», σημείωσε, κάνοντας λόγο για έναν «οδικό χάρτη» της σχετικής διαδικασίας, που όμως δεν θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα (στη συνάντηση των Βρυξελλών).
«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας, σήμερα δεν θα συζητηθούν ποσά», διευκρίνισε, και επέμεινε πως η υπάρχουσα δήλωση ΕΕ – Τουρκίας είναι μια καλή συμφωνία που περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες και έχει επιτύχει μείωση της ροής.
Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχει λάβει η Ευρώπη από την Τουρκία είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι στις συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο θα εξεταστεί πώς ΕΕ και Τουρκία θα κινηθούν από κοινού με ένα πιο θετικό τρόπο σε σχέση με «ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Θα συζητήσουμε για σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση στη μείωση έντασης και πίεσης στα σύνορα ΕΕ – Τουρκίας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας έτσι ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.
Οπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, κάτι όμως που, όπως ρητά διευκρίνισε, περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την προστασία των συνόρων και το δικαιώματα αναζήτησης ασύλου από τους πρόσφυγες.
Γι’ αυτό, υπογράμμισε, είναι επιτακτικό να μειωθεί η ένταση και οι μετανάστες να λάβουν βοήθεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«To δικαίωμα στο άσυλο περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη δικαιώματα και θα πρέπει να γίνει σεβαστό», ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», σε αντίθεση με ό,τι διακηρύσσει (σ.σ. έλεγε και λέει σε χιλιάδες ανθρώπους) η Αγκυρα και το οποίο «πρέπει να σταματήσει».
Σε σχέση με την επιχειρησιακή κατάσταση στον Εβρο και τις καταγγελίες περί χρήσης βίας, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας, λέγοντας πως όλα τα περιστατικά βίας θα πρέπει ερευνηθούν.
Εκανε γνωστό, εξάλλου, ότι στη συζήτηση με τον Ερντογάν, θα συμπεριληφθεί το Συριακό, όπως και όλα τα άλλα θέματα που αποτελούν μέρος της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας.
«Βοήθεια χρειάζονται και οι μετανάστες, αλλά και η Ελλάδα», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία για μία ακόμη φορά διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κατάσταση στα νησιά, είπε, είναι γνωστή, εξ ου και τα 350 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, ενώ πλέον ήρθε η ώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα.
Στο σημείο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Πορτογαλία για την απόφασή τους να υποδεχθούν στο έδαφός τους ασυνόδευτους ανήλικους.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι την Πέμπτη θα επιστρέψει στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να ακούσει και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News