208
Ουκρανοί απελευθερωθέντες μόλις έχουν πατήσει σε ουκρανικό έδαφος | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανοί και Ρώσοι αντάλλαξαν 478 αιχμαλώτους πολέμου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 15:52
Ουκρανοί απελευθερωθέντες μόλις έχουν πατήσει σε ουκρανικό έδαφος
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανοί και Ρώσοι αντάλλαξαν 478 αιχμαλώτους πολέμου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 15:52

Η Ουκρανία και η Ρωσία προχώρησαν στην πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου σχεδόν μετά από πέντε μήνες, με περισσότερους από 230 αιχμαλώτους από την κάθε πλευρά έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία παρέδωσε 248 ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έφερε πίσω στην Ουκρανία 230 αιχμαλώτους πολέμου εκ των οποίων 224 στρατιώτες και έξι πολίτες, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή στρατιωτών που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν από τη Ρωσία.

«Οι δικοί μας είναι στην πατρίδα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram μαζί μ’ ένα σύντομο βίντεο που δείχνει μερικούς από τους απελευθερωθέντες αιχμαλώτους πολέμου.

Το κέντρο συντονισμού αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας παραδέχθηκε επίσης τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ανταλλαγή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Παρά την έλλειψη οποιουδήποτε διαλόγου για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος που διαρκεί 22 μήνες, το Κίεβο και η Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου από τους πρώτους ακόμα μήνες της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ρυθμός των ανταλλαγών μειώθηκε το 2023 και η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Αυτή ήταν η 49η ανταλλαγή και συνολικά 2.828 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...