693
Φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το βομβαρδισμένο σχολικό κτίριο στο οποίο διέμεναν ρώσοι στρατιώτες | Telegraph / Social Media

Ουκρανικοί HIMARS ισοπέδωσαν ρωσικό στρατώνα: εκατοντάδες νεκροί;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 16:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/1/2023, 22:00
Φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το βομβαρδισμένο σχολικό κτίριο στο οποίο διέμεναν ρώσοι στρατιώτες
|Telegraph / Social Media

Ουκρανικοί HIMARS ισοπέδωσαν ρωσικό στρατώνα: εκατοντάδες νεκροί;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 16:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/1/2023, 22:00

Ολοσχερώς ισοπεδώθηκε ένα τεράστιο κτίριο στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μακιίβκα, στα ανατολικά της χώρας, το οποίο χρησίμευε ως στρατώνας για τις δυνάμεις της Μόσχας, μετά τον βομβαρδισμό του από τα πυραυλικά συστήματα HIMARS που παρέδωσαν στους Ουκρανούς οι ΗΠΑ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Κίεβο και από φιλορωσικές πηγές υποδηλώνουν ότι η συγκεκριμένη επίθεση, η οποία έλαβε χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα μπορούσε να αποτελεί το πλέον πολύνεκρο πλήγμα σε βάρος του ρωσικού στρατού από την έναρξη της εισβολής του στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έγραψε η Telegraph.

Η ουκρανική πλευρά αρχικά χλεύασε το Κρεμλίνο αποδίδοντας τις φονικές εκρήξεις στο σχολείο της Μακιίβκα, στο οποίο φέρεται να διέμεναν επίστρατοι κατα κύριο λόγο, σε «κάπνισμα σε ακτάλληλους χώρους». Ουκρανοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ ισχυρίστηκαν, δε, ότι από το πλήγμα σκοτώθηκαν σχεδόν 400 άνθρωποι.

Αργότερα τη Δευτέρα ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. «Στις 31 Δεκεμβρίου, έως και 10 μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές» στην πόλη της επαρχίας Ντονιέτσκ, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σε ανάρτηση στο Facebook. Ο αριθμός των απωλειών του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται, προσέθσε ο ουκρανικός στρατός στην επίσημη, αυτή, ανακοίνωση.

Ο Ιγκορ Γκιρκίν, ένας εθνικιστής πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο Telegram στις 11:08 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας ότι πράγματι «ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες» αν και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του την ίδια ημέρα έκανε λόγο για 63 ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς στο συμβάν.

Ο Γκιρκίν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην οργάνωση των φιλορώσων αυτονομιστών τα προηγούμενα χρόνια και ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσέθσε ότι πυρομαχικά είχαν αποθηκευτεί στο ίδιο κτίριο όπου φιλοξενούνταν οι επίστρατοι. «Δεν είναι η μόνη τέτοια (εξαιρετικά πυκνή) ανάπτυξη προσωπικού και εξοπλισμού στη ζώνη καταστροφής των πυραύλων HIMARS», διαμαρτυτήθηκε.

Ετεροι ρώσοι αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή επίσης άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της Μόσχας ενώ ορισμένοι κατηγόρησαν τα ίδια τα θύματα της επίθεσης για το γεγονός ότι «πρόδωσαν» τη θέση τους λόγω της χρήσης των τηλεφώνων τους, έγραψε η βρετανική εφημερίδα.

Το ρωσικό υπουργείο σημείωσε, ακόμη, ότι το κατάλυμα χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, υποστηρίζοντας ότι άλλοι δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Τα δυτικά ΜΜΕ μίλησαν για «σπάνια δημόσια παραδοχή» της Μόσχας για τις απώλειες της στον πόλεμο, αφότου το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 63 στρατιώτες –η ανακοίνωση αυτή, βέβαια, ήρθε πολλές ώρες μετά το πλήγμα.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στα οποία τα HIMARS εμφανίζονται να βάλουν κατά άγνωστου στόχου, με τα βλήματα που εκτοξεύουν να φωτίζουν τον βραδινό ουρανό. Η λεζάντα της ανάρτησης έγραφε: «Εκπληξη!».

Βίντεο που δημοσίευσαν ξένα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε ως προς τη γνησιότητά του από τρίτες πηγές, φάνηκε να δείχνει ότι το εν λόγω κτιριακό καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η Telegraph έγραψε ότι η ισοπέδωση του σχολείου οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι το ίδιο κτίριο χρησιμοποιούνταν και για την αποθήκευση εκρηκτικών. Οχήματα του ρωσικού στρατού τα οποία ήταν σταθμευμένα τριγύρω επίσης καταστράφηκαν, προσέθεσε.

Σε ακόμη ένα βίντεο το οποίο φέρεται να αφορά στο ίδιο περιστατικό, ένας ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος φοράει έναν χριστουγεννιάτικο σκούφο, εμφανίζεται να στέκεται μπροστά από το HIMARS που κατάφερε το πλήγμα στη ρωσική βάση στη Μακιίβκα:

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Ρωσία είχε εξαπολύσει κι εκείνη ακόμη μια ευρεία πυραυλική επίθεση σε ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο, πλήττοντας πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και την ουκρανική πρωτεύουσα και πολιτικές δομές. Αντίστοιχες επιθέσεις έλαβαν χώρα τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα.

Το Κίεβο ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ωστόσο, ότι κατέρριψε και τα 39 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά την τρίτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιδρομών εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Το βράδυ την Κυριακής ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τους Ουκρανούς για την ευγνωμοσύνη που δείχνουν προς τα στρατεύματα και ο ένας στον άλλον και είπε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας θα αποδειχθούν άχρηστες. «Drones, πύραυλοι, όλα τα άλλα δεν θα τους βοηθήσουν», είπε για τους Ρώσους. «Επειδή είμαστε ενωμένοι. Τους ενώνει μόνο ο φόβος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...