588
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ στην προηγούμενη συνάντησή τους στη Γενεύη, τέλη Ιανουαρίου | Alex Brandon/Pool via REUTERS

Ουκρανικό: Νέα συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ και τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ευρωπαίους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 09:50
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ στην προηγούμενη συνάντησή τους στη Γενεύη, τέλη Ιανουαρίου
|Alex Brandon/Pool via REUTERS

Ουκρανικό: Νέα συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ και τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ευρωπαίους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 09:50

Νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνεχίζονται.

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του NATO.

Επίσης, ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, θα έχει την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, έπειτα από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ρωσία: Αποσύρονται κι άλλες δυνάμεις από την Κριμαία

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από τη χερσόνηση της Κριμαίας, σύμφωνα πάντα με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, 10 βομβαρδιστικά Σουχόι Su-24 τα οποία έχουν τη βάση τους στη χερσόνησο, μετακινήθηκαν σε άλλες αεροπορικές βάσεις στο πλαίσιο γυμνασίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ουκρανοί στρατιώτες σε γυμνάσια στο Ντονέτσκ – General Staff of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Παράλληλα, αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στην Κριμαία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ακόμη, το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε ότι τρένο με άρματα μάχης αναχώρησε για τη βάση τους στο Νίζνι Νοβγκορόντ, χωρίς να διευκρινίσει από πού.

Επίσης, το TASS μετέδωσε ότι κάπου 30 φορτηγά με στρατιώτες και εξοπλισμό μονάδων του δυτικού στρατιωτικού τομέα επιστρέφουν στη βάση τους, επίσης χωρίς να διευκρινίσει από πού έφυγαν.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας και αντιτείνουν πως κάποιες μονάδες και υλικό απλά αντικαθίστανται από νέες και νέο.

Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα, επιμένει ότι επίκειται εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν και την Παρασκευή σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα.

Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής από την Πέμπτη.

Φιλορώσος αντάρτης στην επαρχία Λουχάνσκ – REUTERS/Alexander Ermochenko
Σχοινάς: Μαζικές ροές προσφύγων αν γίνει πόλεμος

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως ένα εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...