423
Η Δύση ανησυχεί πως στην Ουκρανία θα επαναληφθούν εικόνες όπως αυτή, από τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία | Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images (φωτογραφία αρχείου)

Ουκρανικό: Η Δύση φοβάται και περιμένει κύμα προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 11:30
Η Δύση ανησυχεί πως στην Ουκρανία θα επαναληφθούν εικόνες όπως αυτή, από τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία
|Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images (φωτογραφία αρχείου)

Ουκρανικό: Η Δύση φοβάται και περιμένει κύμα προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 11:30

Καθώς από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου παρατηρείται κύμα μαζικής φυγής από το Κίεβο, με τα πλήθη να προσπαθούν να αναχωρήσουν προς επαρχιακές πόλεις, υποτίθεται ασφαλέστερες, οι Αμερικανοί φοβούνται ότι από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη θα προκύψουν «ανθρωποσφαγή» και «προσφυγικά κύματα» α λα Συρία – αυτό τουλάχιστον μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Τζουζέπε Σαρκίνα.

Η μεν αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε στις 23 Φεβρουαρίου στο CNN ότι «θα υπάρξουν χιλιάδες θάνατοι και από τις δύο πλευρές», ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, μιλώντας στην Corriere della Sera, υποστήριξε ότι «πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι». Κάτι ανάλογο είπε και ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν μιλώντας στη Βαρσοβία, όμως κατεβάζοντας κάπως τα νούμερα: «Εκατοντάδες χιλιάδες θα τραπούν σε φυγή», τουτέστιν θα μεταβληθούν σε πρόσφυγες.

Ο Σαρκίνα αναρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει η Δύση – η… ανατολική Δύση, που συνορεύει με την Ουκρανία, αλλά πρωτίστως η κλασική Δύση. Εγραψε ότι η πιο εκτεθειμένη χώρα της περιοχής σε προσφυγικές ροές είναι η Πολωνία, αφού έχει εκτεταμένα σύνορα με την Ουκρανία και, επιπροσθέτως, καλές σχέσεις μαζί της. Η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία είναι επίσης στην πρώτη γραμμή.

Με λίγες βαλίτσες και ένα μωρό στην αγκαλιά στην ασφάλεια του πολωνικού εδάφους REUTERS/Kacper Pempel

Οι Πολωνοί, έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος, κάτι θα κάνουν με τη βοήθεια των αμερικανών στρατιωτών που μόλις προσγειώθηκαν εκεί προερχόμενοι από τη Βόρεια Καρολίνα. Παράλληλα, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη επιφυλακή», ενώ και «η επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, προέτρεψε τις κυβερνήσεις του κλαμπ να επικεντρωθούν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Ο Σαρκίνα δεν θέλησε να κρύψει την αλήθεια: «Η πρώτη γραμμή φαίνεται πολύ εύθραυστη», έγραψε, «αφού ο Ορμπαν της Ουγγαρίας είναι φημισμένος για τους αντιμεταναστευτικούς φράχτες που υψώνει, ενώ και η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει ιδιαιτέρως φιλόξενη πολιτική» στο ζήτημα. Και οι λοιποί, ακόμη χειρότερα: «Η Ρουμανία αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες δυσκολίες, η Σλοβακία σίγουρα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί μάζες προσφύγων».

Οπότε, τι; «Εναπόκειται στις μεγάλες χώρες να κινηθούν: πρέπει η Γερμανία, πρώτη απ’ όλες, και κατόπιν η Γαλλία και η Ιταλία». Οσο για τις ΗΠΑ: «Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει πάση θυσία οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, όμως δύσκολα θα αποφύγει την ανθρωπιστική κρίση» έγραψε ο ανταποκριτής.

Το 2015 υπήρχε η Ελλάδα. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική.

Εικόνα ανθρωπιστικής κρίσης από τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τον περασμένο Νοέμβριο | Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...