319
Το εκπληκτικότερο στο αργεντίνικο καρέ με τους Ζελένσκι και Ορμπαν είναι η αδιαφορία των φυσικών ωτακουστών τριγύρω τους... | REUTERS/Matias Baglietto

Ουκρανικό: Είκοσι δευτερόλεπτα έντασης στην Αργεντινή

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2023, 19:48
Το εκπληκτικότερο στο αργεντίνικο καρέ με τους Ζελένσκι και Ορμπαν είναι η αδιαφορία των φυσικών ωτακουστών τριγύρω τους...
|REUTERS/Matias Baglietto

Ουκρανικό: Είκοσι δευτερόλεπτα έντασης στην Αργεντινή

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2023, 19:48

Με αυτήν τη φωτογραφία ασχολήθηκε σε σχόλιό της η Corriere della Sera: δείχνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν κάτι να λένε μεταξύ τους σε μια συζήτηση «του ποδαριού» που έγινε στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι (ή Τρελού) στο Μπουένος Αϊρες.

Ο Ζελένσκι χειρονομεί με ύφος ανθρώπου προσβεβλημένου ή αγανακτισμένου. Ο Ορμπαν δείχνει να εκπλήσσεται με όσα ακούει. Δεν ξέρουμε, βέβαια, τη γλώσσα της στιχομυθίας, ούτε το επίπεδο γνώσης της αγγλικής ενός εκάστου αν υποθέσουμε ότι σε αυτήν τη διπλωματική γλώσσα αντηλλάγησαν τα αγοραία… γαλλικά. Πάντως οι Ιταλοί παρέπεμψαν το κοινό τους σε ειδικούς.

«Μόνο όσοι μπορούν και διαβάζουν τα χείλη μπορούν να καταλάβουν τι είπαν» έγραψαν, θυμίζοντας ότι ο Ούγγρος είναι φιλορώσος και έχει απαιτήσει από την Κομισιόν να μη θέσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Είκοσι δευτερόλεπτα διήρκεσε η κουβέντα τους. Μάλλον ήταν ζωηρή. Οι δύο ηγέτες χειρονομούν και ακούνε ο ένας τα λόγια του άλλου κάπως ανυπόμονα. Ο εκπρόσωπος του Ορμπαν δήλωσε στο Reuters ότι το θέμα ήταν, προφανώς, η είσοδος του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τίποτα περισσότερο».

Αυτός ο διάλογος (κωφών;) έγινε λίγες ώρες πριν από την έναρξη «μιας κρίσιμης για την Ουκρανία εβδομάδας, η οποία ξεκινάει με το ταξίδι Ζελένσκι στις ΗΠΑ και με σκοπό να διασωθεί το πακέτο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύψους 60 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει κολλήσει στο Κογκρέσο λόγω της αντίδρασης των Ρεπουμπλικανών».

Κατόπιν, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να δώσουν το πράσινο φως στην έναρξη των επίσημων συνομιλιών ένταξης της Ουκρανίας. «Ενα άλλο πακέτο βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ, πρέπει να αποσταλεί στη χώρα που υποφέρει από τη ρωσική εισβολή. Ο Ορμπαν, ωστόσο, απειλεί να ασκήσει βέτο και στις δύο αποφάσεις», δηλαδή και στην ενταξιακή διαδικασία και στην αποστολή του νέου πακτωλού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...