444
Το επιθετικό υποβρύχιο Rostov-on-Don | X/Official page of the Ministry of Defense of Ukraine

Ουκρανία: «Βυθίσαμε ρωσικό υποβρύχιο στην Κριμαία»

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 13:06
Το επιθετικό υποβρύχιο Rostov-on-Don
|X/Official page of the Ministry of Defense of Ukraine

Ουκρανία: «Βυθίσαμε ρωσικό υποβρύχιο στην Κριμαία»

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 13:06

Την βύθιση ενός ρωσικού υποβρυχίου στην περιοχή της Κριμαίας ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. Οπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για το «Rostov-on-Don», ένα επιθετικό υποβρύχιο κλάσης kilo που καθελκύστηκε το 2014, το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου, ήταν ένα από τα τέσσερα υποβρύχια που διαχειρίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ικανό να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ Kalibr. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει.

«Ένα ρωσικό υποβρύχιο πήγε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις επιτέθηκαν με επιτυχία στο επιθετικό υποβρύχιο B-237 «Rostov-na-Donu» στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το υποβρύχιο βυθίστηκε. Μεγάλη δουλειά, πολεμιστές. Τα ψάρια της Μαύρης Θάλασσας θα απολαύσουν το νέο τους σπίτι», ήταν η ειρωνική ανακοίνωση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο Χ.

Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε ένα ρωσικό υποβρύχιο ενώ ήταν αγκυροβολημένο σε λιμάνι στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι κατά την ίδια επίθεση καταστράφκαν και τέσσερα συστήματα αεράμυνας S-400 που προστατεύουν τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Σύμφωνα με το BBC, η αξία του υποβρυχίου υπολογίζεται στα 300 εκατ.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές ή έχει βυθίσει τουλάχιστον 15 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του Moskva.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει όλα τα ναυτικά της μέσα από την Αζοφική Θάλασσα -μια υδάτινη μάζα που συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα- λόγω των επανειλημμένων χτυπημάτων στα πλοία της.

Και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, η FSB, ανέφερε πρόσφατα ότι απέτρεψε ένα ουκρανικό σχέδιο για την καταστροφή του τελευταίου εναπομείναντος αεροπλανοφόρου της, του Ναυάρχου Κουζνέτσοφ. Το πλοίο, που καθελκύστηκε το 1985, υποβάλλεται σε επισκευές από το 2018.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο ένα μεγάλο αεροδρόμιο και αποθήκες πετρελαίου στη Ρωσία.

Η επίθεση είχε στόχο το αεροδρόμιο του Μοροζόφσκ, όπου αποθηκεύονται κατευθυνόμενες βόμβες οι οποίες πρόσφατα προκάλεσαν χάος σε ουκρανικές πόλεις.

Νέα κατάληψη ουκρανικών εδαφών απο τη Ρωσία

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα επικαλούμενα σχετικές ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κυριακή το χωριό Νοβοσελίβκα Πέρσα στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Πρόκειται για την τελευταία κατάληψη εδαφών σε μία περιοχή, την οποία, η Μόσχα διεκδικεί ως ρωσική περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...