571
Ουκρανοί εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ρωσικών θέσεων έξω από την Αβντιίβκα | REUTERS/Sofiia Gatilova

Ουκρανία: Βαριές απώλειες για τους Ρώσους στην αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Αβντιίβκα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 13:14
Ουκρανοί εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ρωσικών θέσεων έξω από την Αβντιίβκα
|REUTERS/Sofiia Gatilova

Ουκρανία: Βαριές απώλειες για τους Ρώσους στην αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Αβντιίβκα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 13:14

Και ενώ ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του ξανά στη Μέση Ανατολή, μετά τη θηριωδία της Χαμάς στο Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα από τους Ισραηλινούς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η Ρωσία υπέστη μεγάλες απώλειες σε μια μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική επίθεση για να περικυκλώσει την Αβντιίβκα, μια στρατηγικά σημαντική πόλη στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Οπως σημειώνει η Telegraph, οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέστρεψαν δεκάδες ρωσικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της διήμερης επίθεσης της Μόσχας για να περικυκλώσει την πόλη της Αβντιίβκα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων συγκεντρώνεται νοτιοδυτικά της πόλης, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Πυκνοί καπνοί υψώνονται από την περιοχή της Αβντιίβκα, όπως φαίνονται από το Ντονέτσκ – Reuters

Ο Βιτάλι Μπαράμπας, επικεφαλής της διοίκησης της πόλης, περιέγραψε τη ρωσική επίθεση ως την μεγαλύτερη στην περιοχή από τότε που άρχισε ο πόλεμος. «Ο εχθρός δεν σταματά τον καταιγισμό πυρών, έρχονται απ’ όλες τις κατευθύνσεις».

Τα πλάνα από το πεδίο της μάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να δείχνουν βαριές απώλειες στην πλευρά των Ρώσων.

Σε ένα βίντεο, τουλάχιστον 12 ρωσικά τεθωρακισμένα βόρεια της Αβντιίβκα εντοπίζονται από ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και στη συνέχεια βάλει εναντίον τους το πυροβολικό.

Ένα άλλο βίντεο, που προφανώς καταγράφηκε από μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης, δείχνει μια ρωσική φάλαγγα να κινείται κατά μήκος ενός δρόμου, και το πρώτο όχημα να πέφτει από μία γέφυρα.

Μια γέφυρα μεταξύ της Χορλίβκα και της Γιασινουβάτα, δύο πόλεων ανατολικά της επίθεσης, καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ρωσικά τεθωρακισμένα επιχειρούν να περικυκλώσουν την Αβντιίβκα, αλλά δέχονται σφοδρά πυρά από τους Ουκρανούς – YouTube/The Telegraph

Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα έχασε τουλάχιστον 36 οχήματα στη διήμερη επίθεση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κρατούν τις θέσεις τους, κατά την τρίτη ημέρα των μαχών.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Μόσχα έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις και έχει στείλει πολύ εξοπλισμό στην περιοχή της Αβντιίβκα για να δείξει ότι μπορεί να αντεπιτεθεί, έπειτα από τέσσερις μήνες πιέσεων που δέχεται στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο.

«Αβντιίβκα. Κρατάμε τις θέσεις μας. Το ουκρανικό θάρρος και η ενότητα θα καθορίσουν πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram που συνοδευόταν από φωτογραφίες ουκρανών στρατιωτών και την πινακίδα με το όνομα της Αβντιίβκα, στην είσοδο της πόλης.

Η Αβντιίβκα, επονομαζόμενη και «πύλη του Ντονέτσκ», έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις την υπερασπίζονταν για πολύ καιρό πριν από την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022, απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ το 2014.

Πριν από τον πόλεμο είχε 32.000 κατοίκους, όμως τώρα έχουν απομείνει μόνο 1.600. Ο Μπαράμπας εξήγησε ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί εμποδίζουν την οργανωμένη έξοδο των κατοίκων.

 

Ο Ολεξάντρ Στούπουν, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στο νότιο μέτωπο, είπε ότι η Ρωσία βλέπει στην Αβντιίβκα μια ευκαιρία να πετύχει μια σημαντική νίκη και «να αναστρέψει τη ροή» του πολέμου. «Σήμερα η κατάληψη ή η περικύκλωση της Αβντιίβκα είναι πιθανότατα ό,τι καλύτερο μπορούν να επιτύχουν σε αυτό το στάδιο», είπε.

Το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, ανέφερε ότι κατά τα φαινόμενα η Ρωσία προωθήθηκε σε ορισμένα χωριά στα νοτιοδυτικά και τα βορειοδυτικά της Αβντιίβκα αυτήν την εβδομάδα. Όμως, για την περικύκλωση της πόλης πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις από αυτές που έχει διαθέσει έως τώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...