184
Φρεσκοσκαμμένοι τάφοι σε νεκροταφείο στη Μπούτσα, πόλη όπου διαπράχθηκαν μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία | REUTERS/Zohra Bensemra

Κίεβο: «Τουλάχιστον 20.000» τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 10:34
Φρεσκοσκαμμένοι τάφοι σε νεκροταφείο στη Μπούτσα, πόλη όπου διαπράχθηκαν μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία
|REUTERS/Zohra Bensemra

Κίεβο: «Τουλάχιστον 20.000» τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 10:34

Στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τους τρεις μήνες που έχουν περάσει από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, έχουν στα χέρια τους οι ουκρανικές αρχές.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», είπε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη που έγινε για έγκλημα πολέμου στη χώρα, αφότου άρχισε η εισβολή.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, ένας λοχίας των ρωσικών τεθωρακισμένων, 21 ετών, που είχε σταλεί από τη Σιβηρία να πολεμήσει στην Ουκρανία, κρίθηκε ένοχος τη Δευτέρα από περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου για έγκλημα πολέμου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Είχε παραδεχτεί την πράξη του. Ο Σισιμαρίν κατηγορείτο για την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 62χρονου αμάχου στις 28 Φεβρουαρίου.

Η δίκη του αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» για τις αντίστοιχες που θα ακολουθήσουν στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...