Το πρώτο χιόνι του χειμώνα έπεσε στο Κίεβο την Τετάρτη, καλύπτοντας την πρωτεύουσα της Ουκρανίας με ένα στρώμα άσπιλου λευκού, εγείροντας παράλληλα ανησυχίες για μια πιθανή ρωσική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ρωσία ξεκίνησε ανελέητα κύματα επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές που κράτησαν μήνες, και άφησαν εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό, ή νερό για μέρος του χειμώνα. Φέτος, υπήρξαν μόνο σποραδικές τέτοιες επιθέσεις μέχρι στιγμής, αλλά πολλοί φοβούνται ότι η Μόσχα περιμένει απλώς την πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν, προκειμένου να προκαλέσει τη μέγιστη αναστάτωση και απόγνωση στον πληθυσμό.
«Είχαμε ένα ζεστό φθινόπωρο και η Ρωσία ανέβαλε αυτές τις επιθέσεις, αλλά τις περιμένουμε σίγουρα. Προετοιμαζόμαστε», δήλωσε ο Ολεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο Κίεβο.
Ο Ντανίλοφ είπε ότι επέστρεψε πρόσφατα από μια μη ανακοινωμένη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου συνάντησε διάφορους αξιωματούχους ασφαλείας και στρατιωτικούς, όπως ο Σερ Τιμ Μπάροου, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ραντάκιν, αρχηγός του επιτελείου άμυνας.
Αν και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις που είχε στο Λονδίνο, ο Ντανίλοφ είπε ότι οι στρατηγικές για την προστασία της Ουκρανίας από επιθέσεις σε χειμερινές υποδομές ήταν ένα από τα βασικά θέματα. «Οι φίλοι μας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από τη Μεγάλη Βρετανία, μας βοηθούν να λύσουμε αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα», δήλωσε.
Επίσης την Τετάρτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε μια διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας των κορυφαίων οικονομιών της G20 για να ισχυριστεί ότι αναζητεί έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο, σε μια ασυνήθιστη αλλαγή τόνου για τον ρώσο ηγέτη. «Φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε αυτή την τραγωδία», είπε. «Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να διαπραγματευτεί με άλλους όρους εκτός από την παράδοση της Ουκρανίας, και οι παρατηρήσεις του Πούτιν είναι απίθανο να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή πολιτικής. Οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να επιτίθενται σε ουκρανικές πόλεις σε καθημερινή βάση με drones και πυραύλους, πέρα από τις μάχες στην πρώτη γραμμή.
Την Τρίτη, οι βρετανικές υπηρεσίες Αμυνας στην καθημερινή τους ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφεραν ότι η Μόσχα έχει αποθηκεύσει πυραύλους προετοιμάζοντας μια μεγάλη επίθεση. Μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023, εκτιμάται ότι περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε υποστεί ζημιές. Μεγάλο μέρος της χώρας έμεινε χωρίς ρεύμα για εβδομάδες και ζητήθηκε από όλα τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι εάν η Ρωσία ακολουθούσε την ίδια τακτική και φέτος, η Ουκρανία θα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο. Οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν μια σειρά από χτυπήματα στην κατεχόμενη Κριμαία και στο εσωτερικό της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας συχνά drones.
Υπήρξαν ήδη σποραδικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φέτος, αλλά καμία στο μέγεθος των επιθέσεων του περασμένου χειμώνα. Το Σαββατοκύριακο, drones έπληξαν διάφορες εγκαταστάσεις προκαλώντας προσωρινές διακοπές ρεύματος σε περισσότερους από 400 οικισμούς το Σάββατο. Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε πολλά drones, περιορίζοντας τις ζημιές.
«Η ακρίβειά σας, παιδιά, σημαίνει κυριολεκτικά ζωή για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο, ευχαριστώντας τις δυνάμεις αεράμυνας. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Οσο πιο κοντά ερχόμαστε στο χειμώνα, τόσο περισσότερο οι Ρώσοι θα προσπαθούν να κάνουν τα χτυπήματα πιο ισχυρά».
Σε όλη τη χώρα, οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί να προετοιμάσουν γεννήτριες για χρήση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και να υλοποιήσουν άλλα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η Ουκρανία είναι πεπεισμένη ότι η αεράμυνα της είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ότι ήταν πέρυσι, αν και δεν είναι ακόμα επαρκής για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα.
«Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι εμείς προετοιμαζόμαστε, αλλά και οι Ρώσοι δεν κάθονται απλώς με σταυρωμένα τα χέρια. Και αυτοί εκπαιδεύονται και λαμβάνουν βοήθεια από τους συμμάχους τους στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα» ισχυρίζεται ο Ντανίλοφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News