Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη, έπειτα από δυόμιση χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας και συχνά θεωρείται εργαλείο της επιρροής του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία απάντησε ότι το Κίεβο θέλει «να καταστρέψει την ορθοδοξία».
«Ιστορική απόφαση! Το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει μια θυγατρική της επιτιθέμενης χώρας στην Ουκρανία», έγραψε στο Telegram η βουλευτής Ιρίνα Γκεραστσένκο.
Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, τον Γιάροσλαβ Γελεζνιάκ, 265 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Οι ελάχιστοι που απαιτούνταν ήταν 226.
«Δεν θα υπάρχει μοσχοβίτικη Εκκλησία στην Ουκρανία», έγραψε στο Telegram ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γιέρμακ.
Η Εκκλησία, που στοχοθετείται με την απόφαση αυτή, ήταν άλλοτε η πιο δημοφιλής στην Ουκρανία, μια χώρα οι κάτοικοι της οποίας είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους ορθόδοξοι. Όμως τα τελευταία χρόνια έχασε πολλούς πιστούς, λόγω της ρωσικής επιρροής.
Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε με τη δημιουργία το 2018 μιας ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανεξάρτητης από τη Μόσχα, την οποία αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο με την εισβολή των Ρώσων, η οποία υποστηρίχθηκε ανοικτά από το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Γελεζνιάκ, ο νέος νόμος, ο οποίος πρέπει να υπογραφεί από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τεθεί σε ισχύ, δίνει προθεσμία εννέα μηνών στις ενορίες της εν λόγω Εκκλησίας για να «διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε ότι η σημερινή απόφαση θα επιταχύνει το πέρασμα αυτών των ενοριών στην Ορθόδοξη Εκκλησία» που είναι ανεξάρτητη από την κηδεμονία της Μόσχας, πρόσθεσε η Γκεραστσένκο.
Η Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία, έναντι 8.000 έως 9.000 ενοριών που ελέγχει η ανεξάρτητη αντίπαλός της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ουκρανούς ειδικούς, η κατάργηση των ενοριών που συνδέονται με τη Μόσχα μπορεί να χρειαστεί μήνες, ακόμα και χρόνια, επειδή η απαγόρευση καθεμιάς απ’ αυτές θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, που στοχοθετείται από την απαγόρευση αυτή, είχε ανακοινώσει τον Μάιο 2022 ότι διακόπτει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας και είχε κατηγορήσει τις ουκρανικές αρχές για διωγμούς.
Όμως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εν λόγω Εκκλησία παραμένει εκ των πραγμάτων εξαρτημένη από τη Ρωσία και ποινικές έρευνες διεξάγονται σε βάρος αξιωματούχων της.
Η απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου έχει στόχο «να καταστρέψει την αληθινή Ορθοδοξία και να φέρει στη θέση της ένα υποκατάστατο, μια ψευτοεκκλησία», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, 66% των Ουκρανών υποστηρίζουν την απαγόρευση της Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα.
Εξάλλου, 54% των Ουκρανών ταυτίζονται με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο 4% με αυτή που υπόκειται στο ρωσικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2022 από τον ίδιο οργανισμό. Την προηγούμενη χρονιά τα ποσοστά αυτά ήταν 42% και 18% αντιστοίχως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News