Οι βαριές απώλειες που έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου για την αναπλήρωση των οχημάτων που χάθηκαν στη μάχη, και την προστασία όσων παραμένουν επιχειρησιακά ενεργά, αναφέρει ρεπορτάζ της Telegraph.
Με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας σε οχήματα από τη Δύση να αρχίζει να στερεύει, καθώς η αντεπίθεση της απέτυχε να φέρει σημαντικά αποτελέσματα, και με τη Ρωσία να χάνει εκατοντάδες τανκς σε αποτυχημένες επιθέσεις στα ανατολικά, οι μηχανικοί των δύο πλευρών καταφεύγουν στην εφευρετικότητα τους για να καλύψουν τα κενά στις δυνάμεις τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκάζονται να ψάξουν βαθιά σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και σωρούς μεταλλικών απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα και μέρη οχημάτων που δεν έχουν δει τα πεδία των μαχών για δεκαετίες – και ενώνοντάς τα για να δημιουργήσουν εντελώς νέα οχήματα.
Αρκετά από αυτά τα νέα πολεμικά οχήματα, που κυμαίνονται από φορτηγά με ρουκέτες ελικοπτέρων μέχρι τανκς με αυτοσχέδια κλουβιά, λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες στην πρώτη γραμμή των μαχών στην Ουκρανία. Αποκαλούνται «Frankentanks» (τανκς Φρανκενστάιν) – από το τερατώδες πλάσμα του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ.
Οι στρατηγοί της Ρωσίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πυραυλικά συστήματα πυροβολικού της σοβιετικής εποχής, όπως το BM-21 Grad, για να παρέχουν υποστήριξη πυρός στις επίγειες δυνάμεις της, και στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 για να χρησιμοποιηθούν ως οχήματα μάχης πεζικού.
Τέτοια ξεπερασμένα οχήματα, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν τίποτα περισσότερο από μια ατσάλινη πλάκα ως προστασία θωράκισης, αποτελούν εύκολους στόχους για τους ουκρανούς χειριστές drone και στρατεύματα οπλισμένα με εξελιγμένους δυτικούς αντιαρματικούς πυραύλους. Σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα αποθέματά της σε συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης και οχήματα μάχης πεζικού, η Ρωσία στρέφεται στον εξοπλισμό εγχώριων Ι.Χ. οχημάτων.
Στο μέτωπο της Ζαπορίζα, ρώσοι στρατιώτες της 21ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων έχουν βιντεοσκοπηθεί να χρησιμοποιούν ένα τετρακίνητο όχημα δρόμου UAZ Patriot, ως αυτοσχέδιο σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων. Στο φορτηγό είχε τοποθετηθεί εκτοξευτής πυραύλων 57 χιλιοστών, που συνήθως κρέμεται από τα φτερά επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών. Ο αυτοσχέδιος εκτοξευτήρας παρέχει δυνατότητα άμεσων πυρών.
Αλλα φορτηγά UAZ έχουν φωτογραφηθεί με τοποθετημένους αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, ενώ ένα άλλο εμφανίστηκε με έναν αυτοσχέδιο εκτοξευτή για πυραύλους S-8 – και αυτοί δανεισμένοι από αεροσκάφη, με σύστημα σκόπευσης προσαρμοσμένο από όλμο.
Αλλά οι Ρώσοι δεν είναι μόνοι που μετατρέπουν πολιτικά οχήματα σε πολεμικές μηχανές.
Κοντά στο Μπαχμούτ, ουκρανικά στρατεύματα μετέτρεψαν μια BMW σειράς 3 σε κινητό εκτοξευτή πυραύλων. Ενα μαύρο μοντέλο του γερμανικού τετράθυρου εκτόξευσε μια ομάδα ρουκετών σε εχθρικές θέσεις από έναν λασπωμένο δρόμο. Η 114η Ταξιαρχία Εδαφικής Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι άνδρες της «τηγάνισαν τον εχθρό» χρησιμοποιώντας ρουκέτες Grad 122 χιλιοστών σοβιετικής σχεδίασης, που εκτοξεύτηκαν από το όχημα.
Ενώ οι Ουκρανοί μπορούν να στηριχθούν στους δυτικούς συμμάχους τους για άρματα μάχης –ή τουλάχιστον ανταλλακτικά– οι ρωσικές δυνάμεις είναι αναγκασμένες να σκάψουν βαθιά στα αποθέματα του απαρχαιωμένου εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής στις αποθήκες τους. Με τη Ρωσία να έχει χάσει τουλάχιστον 2.400 τανκς, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που καταστράφηκαν σε επιθέσεις στην ανατολική πόλη Αντιίβκα, οι μηχανικοί της έπρεπε να γίνουν δημιουργικοί.
Πολλές από τις δημιουργίες τους επικεντρώνονται στην αναβάθμιση του θωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού MTLB –το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950– σε ρόλο οχήματος μάχης πεζικού. Σε μία περίπτωση, ένας σοβιετικός ναυτικός πυργίσκος 2M-3 που περιείχε διπλό πυροβόλο των 25 χιλιοστών, ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος του οχήματος – το οποίο γίνεται εξαιρετικά ασταθές (άρα και αναποτελεσματικό) όταν πυροβολεί.
Οι εικόνες πολλών θωρακισμένων MTLB με τις ίδιες τροποποιήσεις να μετακινούνται με τρένο, υποδηλώνουν ότι δεν αποτελούν αυτοσχεδιασμούς μεμονωμένων πληρωμάτων μηχανικών, αλλά παράγονται σε ειδικά εργαστήρια μακριά από το μέτωπο.
Ομως και η Ουκρανία έχει πέσει «θύμα» των τανκ-Φρανκενστάιν. Φωτογραφίες από το μέτωπο δείχνουν ένα όχημα που αποκαλείται «Εξολοθρευτής», και κατασκευάζεται από μέρη ημικατεστραμμένων ρωσικών τανκς. Αποτελείται από το μεταλλικό περίβλημα ενός T-62, τροποποιημένο με τον πυργίσκο και το πυροβόλο των 60 χιλιοστών του παλαιού σοβιετικού αμφίβιου μαχητικού οχήματος πεζικού BMP-2, επικαλυμμένο με αντιδραστήρια θωράκιση για καλύτερη προστασία από αντιαρματικούς πυραύλους.
Παράλληλα, ο πολλαπλασιασμός των drones στα πεδία της μάχης –τόσο αυτών που έχουν τροποποιηθεί για να ρίχνουν χειροβομβίδες και βόμβες από ψηλά, όσο και των λεγόμενων drones FPV που μπορούν να χτυπήσουν στόχους με τεράστια ακρίβεια– ανάγκασε και τις δύο πλευρές να βρουν νέους τρόπους για να προστατεύσουν τα άρματα μάχης τους.
Πρόσφατα, οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν λεπτομερή οχήματα φτιαγμένα από ξύλο ως δολώματα, ή ακόμη και μερικές φορές φουσκωτά ψεύτικα, τα οποία αφήνονται σε ανοιχτούς χώρους για να προσελκύουν εχθρικά πυρά – καμουφλάροντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς στόχους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News