454
Ουκρανοί στρατιώτες πολεμούν με χόβιτζερ M777, τα όπλα που οι Ρώσοι λένε ότι κατέστρεψαν | Twitter

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι άγριες μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 19:41
Ουκρανοί στρατιώτες πολεμούν με χόβιτζερ M777, τα όπλα που οι Ρώσοι λένε ότι κατέστρεψαν
|Twitter

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι άγριες μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 19:41

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις σε χωριά κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μια σημαντική πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου διεξάγονται πολυαίμακτες μάχες ανάμεσα στους δύο στρατούς εδώ και εβδομάδες.

«Οι μονάδες μας απέκρουσαν την επίθεση στην περιοχή της Τοσκίβκα» ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στα Social Media. «Ο στρατός υποχώρησε και ανασυντάσσεται». Το Σάββατο 18 Ιουνίου, αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτές οι σφοδρές μάχες διεξάγονταν σε περιοχές έξω από το Σεβεροντονέτσκ οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι κυρίως, αλλά όχι πλήρως, υπό ρωσικό έλεγχο.

«Ολες οι δηλώσεις των Ρώσων που λένε ότι ελέγχουν το Σεβεροντονέτσκ είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αλλά δεν την ελέγχουν πλήρως», δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχιι Γκαϊντάι στο Telegram. Επεσήμανε, μάλιστα, το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις «ανασυγκροτούν συνεχώς τον στρατό τους με ενισχύσεις», φέρνοντας νέα στρατεύματα στο Σεβεροντονέτσκ και στα περίχωρα. «Χρησιμοποιούν τώρα τις λεγόμενες τακτικές εξερεύνησης, προσπαθούν να προχωρούν στάδιο το στάδιο, μέτρο το μέτρο», πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές Αρχές συνεχίζουν τις απομακρύνσεις κατοίκων από το Λισιτσάνσκ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σεβεροντονέτσκ που αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών, είπε. Οι απομακρύνσεις από το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι δυνατές εδώ και μέρες, μετά την καταστροφή της τελευταίας γέφυρας πάνω στον ποταμό που το συνδέει με το Λισιτσάνσκ. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς στο χημικό εργοστάσιο Azot στο Σεβεροντονέτσκ.

Ο Γκαϊντάι δήλωσε πως το εργοστάσιο «επλήγη δύο φορές» σε 24 ώρες και πως ο «σταθμός επεξεργασίας αποβλήτων» της μονάδας έχει καταστραφεί. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι άμαχοι που βρίσκονται στο Σεβεροντονέτσκ δεν διαθέτουν πόσιμο νερό, τρόφιμα ή υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Ρωσία: «Η επίθεση στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται καλά»

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, ισχυρίζεται ακριβώς τα αντίθετα, ανακοινώνοντας πως η επίθεσή της εναντίον του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζεται με επιτυχία, αφού πήρε τον έλεγχο ενός τομέα στα περίχωρα της πόλης.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, είπε πως ο οικισμός Μετιολκίνε, στα ανατολικά περίχωρα της πόλης, έχει καταληφθεί. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας», τόνισε.

Ο Κονασένκοφ είπε, επίσης, ότι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι κρουζ Kalibr έπληξαν κέντρο διοίκησης στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ, σκοτώνοντας ουκρανούς στρατηγούς και αξιωματικούς, περιλαμβανομένων μελών του γενικού επιτελείου.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ρωσία δήλωσε ακόμη πως κατέστρεψε δέκα χόβιτζερ M777 155 mm και έως 20 στρατιωτικά οχήματα στην ουκρανική πόλη Μικολάγεφ τα οποία προμήθευσαν δυτικές χώρες στην Ουκρανία τις τελευταίες δέκα ημέρες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...