386
Ουκρανικό τανκ βάλλει κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονέτσκ | REUTERS/Stringer

Ουκρανία: Σφυροκοπούν ξανά το Ντονέτσκ οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 18:13
Ουκρανικό τανκ βάλλει κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονέτσκ
|REUTERS/Stringer

Ουκρανία: Σφυροκοπούν ξανά το Ντονέτσκ οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 18:13

Σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να προωθηθούν σε πόλεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου που διαρκεί ήδη σχεδόν έξι μήνες, κατέγραψαν τις τελευταίες ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters τη Δευτέρα για τις εξελίξεις στο πεδίο. Το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι απέκρουσε πολλές από τις επιθέσεις αυτές.

Μεταξύ άλλων, το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ρωσικούς βομβαρδισμούς τουλάχιστον δώδεκα πόλεων στο νότιο μέτωπο –ιδιαίτερα, δε, στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όπου τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν σταθερά εδάφη.

Κατά την ίδια πηγή, η προσοχή έχει επικεντρωθεί και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία εν μέσω φόβων για μια «πυρηνική καταστροφή» εξαιτίας νέων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες, για τους οποίους αλληλοκατηγορούνται η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ήδη ζητήσει να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο σημείο και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως οι ρώσοι στρατιώτες που πυροβολούν εναντίον του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολούν απ’ αυτόν, θα γίνουν «ειδικοί στόχοι» των ουκρανικών δυνάμεων.

Πιο πρόσφατα 42 χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη – μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νορβηγία ζήτησαν να φύγει ο ρωσικός στρατός από την εγκατάσταση.

«Το γεγονός ότι σταθμεύουν στην πυρηνική εγκατάσταση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας και όπλα είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεσπόζει στη νότια όχθη μιας μεγάλης τεχνητής λίμνης του ποταμού Δνείπερου. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις πόλεις στην απέναντι όχθη και βομβαρδίζονται από την πλευρά που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που θέλει να επιθεωρήσει το σταθμό, έχει επίσης προειδοποιήσει για την απειλή μίας πυρηνικής καταστροφής, αν δεν σταματήσουν οι μάχες. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων ή στους αντιδραστήρες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία έχει πολλές φορές προτείνει στη ρωσική ηγεσία διάφορα σχήματα για ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς όμως να σημειωθεί πρόοδος. «Ετσι πρέπει να αμυνθούμε, πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, σε κάθε βομβαρδισμό –τον σφοδρό βομβαρδισμό που δεν σταματάει ούτε μια ημέρα», δήλωσε ο ίδιος την Κυριακή το βράδυ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...