633
Ανεμογεννήτρια με την ουκρανική σημαία στην περιοχή του Μικολάιφ | EPA/IGOR TKACHENKO

Ουκρανία σε ΕΕ: Βοηθήστε μας να στραφούμε στην πράσινη ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2024, 13:06
Ανεμογεννήτρια με την ουκρανική σημαία στην περιοχή του Μικολάιφ
|EPA/IGOR TKACHENKO

Ουκρανία σε ΕΕ: Βοηθήστε μας να στραφούμε στην πράσινη ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2024, 13:06

Η διαρκής στόχευση των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας από τους Ρώσους, τα δύο τελευταία χρόνια, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη χώρα, τα οποία όσο διαρκεί ο πόλεμος, δεν βρίσκουν λύση.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας θέλει να στραφεί στις πράσινες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, αλλά δεν έχει τα κεφάλαια για να χτίσει τις υποδομές και ζητά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως εξηγεί στο Politico ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, είναι αδύνατον να προσελκύσει επενδυτές εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάρκα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των συνεχών ρωσικών βομβαρδισμών σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Από τα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία έχασε το 80% της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και πέντε από τα έξι εργοστάσια άνθρακα που έχει, έπαθαν σοβαρές ζημιές από επιθέσεις.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένα μπλακάουτ στην Ουκρανία και χρειάζονται 300 εκατ. δολάρια και οκτώ μήνες εργασιών για να επιδιορθώσουν τις ζημιές.

Ομως, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο: η Ρωσία μπορεί εύκολα να ξαναχτυπήσει το ενεργειακό δίκτυο επειδή είναι συγκεντρωμένο σε μερικά σημεία. Αν όμως, βασίζεται σε διάσπαρτα σε όλη τη χώρα πάρκα με ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες, αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο, είπε ο Τιμτσένκο.

Η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, από τον πόλεμο, υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Κομισιόν πρέπει να συνεισφέρει στην προσπάθεια επιδιόρθωσης, καταβάλλοντας άμεσα, μετρητά και εξοπλισμό, είπε ο ίδιος. Ομως, αυτή είναι προσωρινή λύση. «Η προτεραιότητά μας είναι οι μεγάλες επενδύσεις σε φάρμες αιολικής και ηλιακής ενέργειας», τόνισε, μιλώντας στο Politico.

Τον Μάιο του 2023, η DTEK εγκαινίασε ένα εργοστάσιο παραγωγής αιολικής ενέργειας, 114 μεγαβάτ, στη νότια περιοχή του Μικολάιφ, σε συνεργασία με την δανέζικη κυβέρνηση. Εως το 2025, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 500 μεγαβάτ. Οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση της Δανίας σε αυτό το πάρκο, θα προσελκύσει και άλλες κυβερνήσεις για την κατασκευή άλλων πάρκων σε όλη τη χώρα.

«Απευθύνω έκκληση σε ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ETAA), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να αρχίσουν να μας βοηθούν με την πρόσβαση σε κεφάλαια και την απομείωση του κινδύνου των εγγυήσεων», πρόσθεσε ο Τιμτσένκο, τονίζοντας ότι περισσότερα πράσινα έργα θα έχουν επίσης ευρύτερα οφέλη.

Δεν είναι μόνο για τη δική μας κατανάλωση, αλλά και για την εξαγωγή στην Ευρώπη -και νομίζω ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ουκρανία βοηθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τη δική της πράσινη μετάβαση, δήλωσε ο Τιμτσένκο.

Εκπρόσωπος της ΕΤΑΑ δήλωσε ότι η τράπεζα «εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω επείγουσας στήριξης για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ουκρανίας», έχοντας ήδη δώσει 870 εκατομμύρια ευρώ για τον ενεργειακό της τομέα από το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκκλήσεις της DTEK, αλλά παρέπεμψε το Politico σε πρόσφατη δήλωσή της που ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ «να εντείνουν τις προσπάθειες» για την υποστήριξη της Ουκρανίας με ενεργειακές προμήθειες.

Εκπρόσωπος της ΕΤΕπ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, αλλά επισήμανε ομοίως τις πρόσφατες προσπάθειες της τράπεζας να κινητοποιήσει δύο δισ. ευρώ «για επείγουσες επισκευές σε κρίσιμες υποδομές» στην Ουκρανία.

Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που υπέστη ζημιές από ρωσικό πύραυλο, στο Χάρκοβο – EPA/MARIA SENOVILLA

Μακροπρόθεσμα, η DTEK σχεδιάζει επίσης να ανακτήσει τα έσοδά της προσφεύγοντας κατά της Ρωσίας στα δικαστήρια για τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο Τιμτσένκο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, διεθνές δικαστήριο επιδίκασε στην εταιρεία αποζημίωση ύψους 267 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Ουκρανία μήνυσε επιτυχώς τη Μόσχα για την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων στην Κριμαία μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου πριν από μια δεκαετία.

Η εταιρεία ετοιμάζεται τώρα να καταθέσει μια «τεράστια αγωγή» κατά της Μόσχας για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί από τη Ρωσία τα ενεργειακά της περιουσιακά στοιχεία στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, από το 2014.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...