Η σύγχρονη μορφή των πολεμικών επιχειρήσεων, με τη χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να προκαλέσει και απρόοπτα περιστατικά. Οπως αυτό ενός ρώσου στρατιώτη που βρέθηκε στο στόχαστρο ουκρανικού drone, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει… διαπραγματεύσεις μαζί του.
Οπως δείχνει βίντεο που κυκλοφόρησε, ένας μοναχικός ρώσος στρατιώτης παρακαλεί το ουκρανικό drone «να μην τον βομβαρδίσει», για να του προσφερθεί ειρηνική παράδοση, σε αξιοσημείωτα πλάνα που αποκαλύπτουν το περιστατικό από τα περίχωρα της πόλης Μπαχμούτ.
Αντί για εκρηκτικά, στον επιζώντα έπεσε ένα μήνυμα που περιείχε οδηγίες για το πώς να παραδοθεί, σε εναέρια πλάνα που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός και παρουσιάζει η βρετανική Telegraph. Καθώς το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπούσε την περιοχή, ο μαχητής κλήθηκε να σκαρφαλώσει από την τάφρο του σε ανοιχτό έδαφος, για να συνοδευτεί από το drone προς τις ουκρανικές θέσεις.
Ο ανώνυμος στρατιώτης φάνηκε να συμφωνεί με τους όρους της παράδοσης, σηματοδοτώντας ότι θα ακολουθούσε το drone πάνω από τα σώματα των πεσόντων συμπατριωτών του, προς την ουκρανική αιχμαλωσία.
«Μπαχμούτ: μια φιλανθρωπική πράξη από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στις 9 Μαΐου», έγραψε ο Γιούρι Φεντορένκο, διοικητής των μη επανδρωμένων σκαφών στην 92η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, καθώς μοιράστηκε το βίντεο στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
«Η διμοιρία μη επανδρωμένων οχημάτων μάχης εντόπισε έναν ρώσο στρατιώτη, ο οποίος ζήτησε να μην τον βομβαρδίσουν», πρόσθεσε. «Η ομάδα μας του έστειλε ένα σημείωμα με αίτημα να παραδοθεί και να ακολουθήσει το drone. Συμφώνησε, αν και οι “σύντροφοί” του πυροβολούσαν στην πλάτη του».
Ο Μιχαΐλο Φέντοροφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος τέθηκε υπό κράτηση. «Ο εχθρός εντόπισε το drone και άρχισε να κάνει χειρονομίες για να δείξει την επιθυμία του να παραδοθεί», ανέφερε σε δήλωσή του. «Ανδρες του πεζικού και ανιχνευτές τον συνόδευαν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τις ουκρανικές θέσεις».
Η προφανής παράδοση του ρώσου στρατιώτη ήρθε καθώς η Ουκρανία σημείωνε εδαφικά κέρδη στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης Μπαχμούτ του Ντονέτσκ. Η Telegraph δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα και ανεξάρτητα, είτε το βίντεο, είτε τυχόν σύνδεση του περιστατικού με την εξαπολυθείσα αντεπίθεση των Ουκρανών στην πόλη.
Από την στιγμή της μερικής επιστράτευσης του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενίσχυση των δυνάμεων εισβολής του, η Ουκρανία έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το πώς μπορεί ένας ρώσος στρατιώτης να παραδοθεί, μεταξύ άλλων μέσω μιας τηλεφωνικής υπηρεσίας με την ονομασία: «Θέλω να ζήσω».
Το Κίεβο έχει υποσχεθεί ασφάλεια στους απογοητευμένους στρατεύσιμους, με αντάλλαγμα την κατάθεση των όπλων τους. Η πρώτη χρήση drones έγινε για να δελεάσουν ρώσους λιποτάκτες που θέλουν να παραδοθούν, ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο τον περασμένο Νοέμβριο.
Ενα βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, που δείχνει πώς πιθανοί ρώσοι λιποτάκτες θα μπορούσαν να παραδοθούν σε έναν χειριστή drone.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News