795
Εμπειρογνώμονες της ουκρανικής Υπηρεσίας Εκτακτης Ανάγκης εργάζονται για να αφαιρέσουν τα υπολείμματα ενός πυραύλου και άλλων εκρηκτικών στην Ζαπορίζια. Τι γίνεται, όμως, όταν ο εξοπλισμός και το προσωπικό της υπηρεσίας δεν επαρκεί για το έργο αυτό; | Dmytro Smolyenko/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Ουκρανία: Ψάχνουν για νάρκες με κλαδιά και τούβλα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 20:57
Εμπειρογνώμονες της ουκρανικής Υπηρεσίας Εκτακτης Ανάγκης εργάζονται για να αφαιρέσουν τα υπολείμματα ενός πυραύλου και άλλων εκρηκτικών στην Ζαπορίζια. Τι γίνεται, όμως, όταν ο εξοπλισμός και το προσωπικό της υπηρεσίας δεν επαρκεί για το έργο αυτό;
|Dmytro Smolyenko/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Ουκρανία: Ψάχνουν για νάρκες με κλαδιά και τούβλα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 20:57

Οι Ουκρανοί αποδεικνύουν καθημερινά τη γενναιότητά τους επί του πεδίου, αποναρκοθετώντας τη γη τους, στις πρώτες γραμμές της μάχης ενάντια στις δυνάμεις του Κρεμλίνου, ακόμη και με κλαδιά, λάστιχα ή τούβλα.

Οι υποχωρήσεις των Ρώσων αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες εκρηκτικά, μερικά από τα οποία αποτελούν κρυμμένες παγίδες, τοποθετημένα σε σπίτια, παραλίες, ακόμη και σε σορούς νεκρών.

Υπό κανονικές συνθήκες οι στρατιώτες θα χρησιμοποιούσαν επαγγελματικό εξοπλισμό για να τις απενεργοποιήσουν, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών μέσων και ανιχνευτών. Ελλείψει των αναγκαίων εργαλείων, ωστόσο, οι δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκάζονται να γίνουν πιο δημιουργικές, σύμφωνα με την Telegraph.

Πράγματι, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιώτες να χρησιμοποιούν αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ενίοτε, για να απενεργοποιήσουν τις νάρκες.

Σε ένα από αυτά, ένας στρατιώτης διακρίνεται να πετάει ένα τούβλο στο έδαφος, το οποίο προσγειώνεται σε νάρκη, η οποία εκρήγνυται.

Ενα δεύτερο βίντεο δείχνει έναν άνδρα να αναμοχλεύει το έδαφος με ένα μακρύ κλαδί αποκαλύπτοντας άλλη μία νάρκη.

Σε άλλα πλάνα που δημοσιοποίησε ο ίδιος λογαριασμός στο Twitter, ένα λάστιχο πετάγεται στον αέρα προτού αναπηδήσει στο δρόμο, όπου θα χτυπήσει μία νάρκη η οποία θα το εκτοξεύσει, ξανά, προς τον ουρανό.

 

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν, φυσικά, και τις δοκιμασμένες μεθόδους για να αποναρκοθετήσουν τα εδάφη τους.

Ενα Τζακ Ράσελ πιστώθηκε την ανίχνευση περισσότερων των 200 εκρηκτικών, αποτρέποντας την έκρηξή τους, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σύμβολο του ουκρανικού πατριωτισμού. Μάλιστα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απένειμε στον διάσημο σκύλο της Ουκρανίας, τον Patron, και στον ιδιοκτήτη του, ειδικό μετάλλιο τον περασμένο Ιούνιο, σε μία αναγνώριση της προσφοράς τους στη χώρα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Патрон ? (@patron_dsns)


Ο Patron επίσης πρωταγωνίστησε σε βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, στα οποία φοράει ένα ουκρανικό στρατιωτικό γιλέκο σε μέγεθος σκύλου ενώ αναζητεί νάρκες ανάμεσα στα ερείπια, έχοντας κοντά του έναν αξιωματικό της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας συνήθως, με τον οποίο καμία φορά τον βλέπουμε να παίζει.

Ράτσες σκύλων όπως τα Τζακ Ράσελ έχουν ισχυρή όσφρηση, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικές στις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

Σχέδιο της Ρωσίας να στείλει αιχμαλώτους πολέμου στα ναρκοπέδια;

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει πιο θανατηφόρες μεθόδους, σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα.

Τον Ιούνιο, κλήσεις που υπέκλεψαν οι υπηρεσίες του Κιέβου φανέρωσαν σκέψεις της Μόσχας να στείλει ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου σε ναρκοπέδια, προκειμένου αυτοί να «καθαρίσουν» τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις υπό ρωσική κατχοή, από τα διάσπαρτα εκρηκτικά, έγραψε η Telegraph.

Δύο αξιωματούχοι ακούγονταν να σχεδιάζουν λεπτομέρειες της αποστολής αυτής σε ηχητικά βίντεο που δημοσιοποίησαν οι ουκρανικές Αρχές. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους χρησιμοποιήσουμε με κάποιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να υπηρετήσουν τη μητέρα πατρίδα», λέει ο ένας από αυτούς.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τη συζήτηση δύο στελεχών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει ρητά τη χρήση αιχμαλώτων πολέμου για δωρεάν εργασία.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποναρκοθέτησης απαιτεί τη χρήση τεθωρακισμένων, όπως το ρωσικό μη επανδρωμένο όχημα αποναρκοθέτησης Uran-6 (UGV) το διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο να «σαρώνει» έναν αγροτικό δρόμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...