367
Ουκρανός στρατιώτης κοιτάζει τα κατεστραμμένα κτίρια της Αβντιίβκα | Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν την Αβντιίβκα – κατέστρεψαν σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 13:58
Ουκρανός στρατιώτης κοιτάζει τα κατεστραμμένα κτίρια της Αβντιίβκα
|Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν την Αβντιίβκα – κατέστρεψαν σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 13:58

Η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν κάθε κτίριο στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, πεδίο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες.

Οπως γράφει ο Guardian, οι Ρώσοι έβαλαν στόχο -και πέτυχαν- την ισοπέδωση όλων των μη στρατιωτικών υποδομών.

Σύμφωνα με ουκρανική έκθεση, έχουν πληγεί και τα 17 εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, όπως και εννέα από τις 11 ιατρικές κλινικές, οι πέντε εκκλησίες και τα τρία μεγάλα σούπερ μάρκετ της πόλης.

Η συνοικία που έχει πληγεί περισσότερο, είναι το Χιμίκ, που αποτελείται από κατοικίες της σοβιετικής εποχής.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τις 26 πολυκατοικίες της κεντρικής συνοικίας, σε μια προφανή προσπάθεια να εμποδίσουν τον ουκρανικό στρατό να τις χρησιμοποιήσει ως θέσεις παρατήρησης.

Χτύπησαν 25 πολυκατοικίες, στις οποίες κάποτε ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι, ανέφερε η έκθεση.

Ενας από τους λίγους κατοίκους της Αβντιίβκα, που είχε απομείνει τον Οκτώβριο – REUTERS/Yevhen Titov

Ο Μπελέν Καράσκο Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθση, είπε σχετικά:

«Η Αβντιίβκα υπήρξε ένα κεντρικό πεδίο μάχης στην πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο βομβαρδισμός της πόλης ήταν ανελέητος –σχεδόν κανένα κτίριο στο κέντρο της πόλης δεν έχει μείνει αλώβητο, με σχεδόν όλες τις κρίσιμες αστικές υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ να έχουν καταστραφεί ή να έχουν υποστεί ζημιές σε μεγάλο βαθμό.

Η ρωσική στρατηγική περιλαμβάνει τον αδιάκριτο βομβαρδισμό αστικών περιοχών παράλληλα με τη χρήση ακριβέστερων όπλων για τη στόχευση συγκεκριμένων κτιρίων. Έχουμε δει παρόμοια μοτίβα σε άλλες πόλεις στην πρώτη γραμμή, όπως η Μαριούπολη και το Μπαχμούτ, όπου χαρτογραφήσαμε την επιθετική περικύκλωση αυτών των πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό δήμαρχο της Αβντιίνκα, Βιτάλι Μπαραμπάς, 154 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί.

Περίπου 1.200 άνθρωποι παραμένουν εντός της πόλης, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την κοντινή περιφερειακή πρωτεύουσα του Ντόνετσκ.

Τον Οκτώβριο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν από τρεις κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πεζικό.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να καταλάβουν δύο χιλιόμετρα εδάφους, καθώς και μια βιομηχανική ζώνη στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης. Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται.

Τα ουκρανικά στρατεύματα ελέγχουν το κύριο αστικό κέντρο και ένα μεγάλο εργοστάσιο χημικών στα βορειοδυτικά, καθώς και έναν κρίσιμο δρόμο ανεφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...