Οι προτάσεις για την επιβολή εκεχειριών ή εδαφικών παραχωρήσεων ως μέσο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία νομιμοποιούν την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν και ενθαρρύνουν νέες πιθανές επιθέσεις από τη ρωσική πλευρά, διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του από το Ελσίνκι.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ξεδίπλωσε την Παρασκευή τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μακροπρόθεσμη θωράκιση της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής απειλής με φόντο την επικείμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού –των επιχειρήσεων της ουκρανικής πλευράς να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία– και τις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει τη διάβρωση της Δυτικής υποστήριξης στον υπαρξιακό αγώνα του Κιέβου.
Εν μέσω των αυξανόμενων εκκλήσεων διαμεσολάβησης με σκοπό τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας από χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, ο Μπλίνκεν έθεσε επίσης τα βασικά σημεία για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Μεταξύ αυτών των θέσεων, τόνισε, περιλαμβάνονται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η καταβολή αποζημιώσεων από τη Ρωσία και η λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου.
Μάλιστα, απέρριψε συνολικά τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός ή για παραχωρήσεις ουκρανικών εδαφών υπό οποιαδήποτε λογική (προσφοράς) «γη για ειρήνη», λέγοντας πως θα οδηγούσαν σε μια «ειρήνη Ποτέμκιν».
«Μια κατάπαυση του πυρός που απλώς θα “παγώσει” τα μέτωπα στις τωρινές θέσεις –δίνοντας στον Πούτιν τη δυνατότητα να εδραιώσει τον έλεγχο στα εδάφη που έχει καταλάβει και να ξεκουραστεί, να επανοπλιστεί και να ξαναεπιτεθεί– δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» εξήγησε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η προσέγγιση αυτή «θα νομιμοποιούσε την αρπαγή εδαφών από τη Ρωσία, θα αντάμοιβε τον επιτιθέμενο και θα τιμωρούσε το θύμα» προσέθεσε. Ο Μπλίνκεν σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν τις διαπραγματεύσεις «όταν και αν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εργαστεί για μια πραγματική ειρήνη».
Οπως θύμισε Washington Post στο σχετικό ρεπορτάζ της, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαμηνύσει και άλλες φορές ότι δεν θα πιέσει την Ουκρανία να ξεκινήσει συνομιλίες κάνοντας παραχωρήσεις, παρότι κατά καιρούς ενθάρρυνε το Κίεβο να είναι περισσότερο ανοιχτό στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διαπραγματεύσεων. Αυτές οι αποφάσεις ανήκουν στην Ουκρανία και μόνο, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν κάποια διαφορετική διαδικασία για την Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, ή αν θα επιμείνουν στο αίτημά τους για πλήρη και άμεση απόσυρση των δυνάμεων της Μόσχας από το σύνολο των εδαφών που αποτελούσαν την ουκρανική επικράτεια.
«Μαζί με την Ουκρανία, τους συμμάχους και τους εταίρους, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία θα προάγει τη σταθερότητα και τη διαφάνεια και θα μειώνει τον κίνδυνο διεξαγωγής νέων συγκρούσεων στο μέλλον» ανέφερε, εξάλλου, ο ίδιος.
Ο Αντονι Μπλίνκεν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Οσλο, όπου μέλη της Συμμαχίας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αν και δεν ανακοινώθηκαν νέα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει την πολύ έντονη αντίδραση των Ρώσων.
Σε συνάφεια με την αμέσως παραπάνω αναφορά του Αντονι Μπλίνκεν, η Washington Post έγραψε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ συζητούν την κατάρτιση αμυντικών συμφωνιών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα με την Ουκρανία, οι οποίες πιθανότατα θα επισημοποιούν δεσμεύσεις για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη που έχουν ήδη δοθεί, και θα της εξασφαλίζουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
Η αμερικανική εφημερίδα θύμισε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 40 δισ. δολαρίων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να μετασχηματιστεί ριζικά η αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μιας σύγχρονης αεροπορίας, της θωράκισής της με συνεκτικά συστήματα αεράμυνας, της προμήθειας προηγμένων όπλων εδάφους και της οικοδόμησης μιας ισχυρής εγχώριας βιομηχανίας όπλων.
Προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν επίσης να εξασφαλίσουν μια ισχυρότερη δημοκρατία και μια ακμάζουσα οικονομία για την Ουκρανία. «Ο δρόμος προς την ειρήνη θα σφυρηλατηθεί μέσω της δύναμης της οικονομίας και της δημοκρατίας της Ουκρανίας, όχι μόνο μέσω της ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ισχύος της. Αυτός είναι ο πυρήνας του οράματός μας για το μέλλον της Ουκρανίας: Πρέπει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να ακμάσει» συνόψισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News